Galīgo lēmumu vienmēr pieņems cilvēks: ASV noraida bažas par robotiem-slepkavām (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Cilvēki vienmēr pieņems galīgo lēmumu par to, vai kaujas roboti drīkst sākt šaut, uzsvērusi ASV Aizsardzības ministrija, tādējādi cenšoties mazināt bažas par “robotu-slepkavu” izmantošanu militārās misijās nākotnē, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Šādu paziņojumu Aizsardzības ministrija izplatījusi saistībā ar nesen atklātībā nonākušajiem ASV bruņoto spēku plāniem izstrādāt ieroču platformas, kas pašas var izvēlēties mērķus kaujas laukā.

Jaunākie plāni paredz uzlabot pašreizējās mērķēšanas sistēmas, izmantojot arī mākslīgo intelektu.

Aizsardzības ministrija gan uzsver, ka pēdējais vārds kaujas robotu lēmumu kontekstā joprojām piederēs cilvēkam – cilvēki varēs jebkurā brīdī atcelt un aizliegt mākslīgā intelekta pieņemtā lēmuma īstenošanu par uzbrukuma veikšanu kaujas laukā.

Pentagons šobrīd strādā pie plāniem uzlabot pašreizējo automatizēto sistēmu ATLAS, kas tiek izmantota sauszemes kaujas transporta līdzekļos, lai palīdzētu tēmētājiem precīzāk izvēlēties mērķus.

ASV bruņotie spēki sāka meklēt komerciālus partnerus, kas palīdzētu izstrādāt tēmēšanas sistēmu, kas ļautu mērķi identificēt trīs reizes ātrāk, nekā tas notiek pašreizējā manuālajā procesā.

Daļa ekspertu pauda bažas, ka šādas sistēmas izstrāde varētu novest pie tā, ka automātiskās sistēmas sāktu pašas neatkarīgi izvēlēties mērķus un tiem uzbrukt.

Kritikas rezultātā ASV armija savus plānus nedaudz koriģēja, liekot lielāku uzsvaru uz cilvēku līdzdalību tēmēšanas procesā.

Cilvēku un robotu mijiedarbību bruņotajos spēkos ASV regulē valdības noteikumi, kas pazīstami kā direktīva 3000.09 – tā nosaka, ka uz jebkura ieroča izšaušanas procesā jāpiedalās cilvēkam.

Aizsardzības ministrija uzsver, ka bruņotie spēki neradīs apstākļus, kas ļautu robotiem uzbrukt jebkuram mērķim.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu