Jaunākais upuris - vien trīs gadus vecs. Jaunzēlandes teroraktos nogalināto stāsti

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Teroraktu jaunākais upuris trīs gadus vecais Mukāds Ibrahims
Teroraktu jaunākais upuris trīs gadus vecais Mukāds Ibrahims Foto: AP/Scanpix

Piektdien Jaunzēlandē galēji labējais terorists uzbruka divām mošejām, nogalinot 50 cilvēkus. Kamēr Jaunzēlandē piemin slaktiņa upurus, medijos parādījusies informācija par to, kas bija nogalinātie cilvēki.

Uzbrukumi notika Jaunzēlandes pilsētā Kraistčērčā. Terorists vispirms ap plkst.13.40 iegāja "Al Noor" mošejā un nošāva 42 cilvēkus, bet 15 minūtes vēlāk sāka šaut uz cilvēkiem pie dažu kilometru attālumā esošās Linvudas mošejas. Tur viņš nogalināja septiņus cilvēkus. Vēl viens cilvēks pēc uzbrukuma nomira slimnīcā.

Farids Ahmeds uzbrukumā "Al Noor" mošejai zaudēja savu 45 gadus veco sievu Husnu Ahmedu. Viņi bija uz brīdi pašķīrušies, lai aizietu uz labierīcībām, vēsta aģentūra AP.

Teroraktu pastrādātājs daļu no uzbrukuma tiešraidē straumēja sociālajā tīklā "Facebook". Ieraksts pēc tam cirkulēja internetā. Ahmeds noskatījās uzbrukuma video, kurā redzams, kā tika nošauta viņa sieva.

Par spīti pārdzīvotajām šausmām, no Bangladešas emigrējušais Ahmeds joprojām uzskata Jaunzēlandi par savām mājām. "Es domāju, ka daži cilvēki apzināti cenšas sagraut Jaunzēlandē pastāvošo harmonisko attieksmi pret dažādību," viņš sacīja. "Bet viņi neuzvarēs. Viņi neuzvarēs. Mēs dzīvosim harmonijā."

Teroraktu jaunākais upuris ir trīs gadus vecais Mukāds Ibrahims. Kad "Al Noor" mošejā sākās apšaude, puika tika nošķirts no tēva un vecākā brāļa Abdi. Ģimene pēc uzbrukuma panikā meklēja zēnu, taču policija apstiprināja ļaunākās aizdomas - viņš bija nogalināts.

Kraistčērčā dzimušo un uzaugušo Mukādu tuvinieki raksturo kā enerģisku, jautru un sabiedrisku puiku, kuram patika spēlēties ar "iPad".

Mukādam patika skatīties, kā lielais brālis Abdi parkā līdzās mošejai ar draugiem spēlē futbolu. To ģimene bija ieplānojusi darīt arī piektdien, taču nežēlīgais slaktiņš plānus izjauca.

Foto: AP/Scanpix

Ģimenes draugs Ahmeds Osmans stāsta, ka Kraistčērčas iedzīvotāji cenšas palīdzēt ģimenei grūtajā dzīves posmā. "Jaunzēlande vienmēr ir mūs atbalstījusi," sacīja Osmans. "Pat ejot pa ielu, garāmgājēji mūs apstādina un pajautā, vai viss kārtībā. Tāda ir Jaunzēlande. Visi viens otru atbalsta. Viens cilvēks to neapturēs."

Piektdien uz lūgšanu mošejā bija devies Adans Ibrahins Dirijs ar saviem pieciem bērniem. Četri no viņiem izdzīvoja, bet pastarītis - četrus gadus vecais Abdullahi - tika nogalināts. 

Tēvs uzbrukumā tika sašauts un nogādāts slimnīcā. Viņa ģimene 90.gadu vidū kā bēgļi no Somālijas ieradās Jaunzēlandē un apmetās tur uz dzīvi.

GALERIJA: Piemin Jaunzēlandes slaktiņa upurus

Piektdien "Al Noor" mošejā uz lūgšanu kopā ar māti bija devies 14 gadus vecais skolnieks Sajads Milns. Sajada mātei Noraini izdevās aizbēgt no mošejas, bet pusaudzis pēdējoreiz tika redzēts "guļam uz asiņainās mošejas grīdas, asinīm plūstot no viņa ķermeņa apakšdaļas", medijiem sacīja jaunieša pusmāsa Braidija Henrija.

"Viņi gaida un nezina, ko darīt," par ģimeni teica Henrija.

"Viņam bija laipnas acis, liela sirds, viltīgs smaids un biezs melnu matu ērkulis uz galvas," puisi raksturoja Kašmiras vidusskolas direktors Marks Vilsons.

Vidusskola zaudēja vēl vienu audzēkni - 16 gadus veco Hamzu Mustafu, kura ģimene pameta Sīriju pēc pilsoņu kara sākšanās. Pusaudzis sapņoja kļūt par veterinārārstu.

Hamzas tēvs mira uzbrukumā "Al Noor" mošejai, bet viņa jaunākais brālis Zaeds atrodas slimnīcā ar šautu brūci kājā.

Uzbrukumos tika nogalināts pensijā aizgājušais inženieris Ali Elmadani, kurš ar sievu 1998.gadā pārcēlās uz Jaunzēlani no Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE). "Viņš Jaunzēlandi uzskatīja par savām mājām. Viņš nekad nebūtu iedomājies, ka kaut kas tāds šeit varētu notikt," norāda meita Maha Elmadani.

Viņas māte "cenšas būt tik stipra, cik vien iespējams, bet jaunākais brālis ne pārāk labi uzņēma ziņas", norāda Elmadani.

42 gadus vecā Husne Ara Parvina tika nošauta, kad viņa no lodēm centās pasargāt savu ratiņkrēslam piesaistīto vīru Faridu Udinu Ahmedu, Bangladešas laikrakstam "The Daily Star" pastāstīja pāra radinieks. 

Udins esot gadiem ilgi cietis no slimības, un sieva viņu katru otro piektdienu veda uz lūgšanām. Parvina aizveda Udinu uz vīriešiem paredzēto mošejas daļu, bet parti devās uz sievietēm atvēlēto pusi. Kad sākās apšaude, Parvina skrēja pie vīra. Viņš izdzīvoja.

"Al Noor" mošejā dzīvība tika laupīta ilggadējam aviokompānijas "Air New Zealand" lidmašīnu apkopes inženierim Lilikam Abdulam Hamidam. Viņš bija precējies un audzināja divus bērnus, paziņoja lidsabiedrība.

"Mūsu saliedētā inženieru un viņu ģimenes locekļu komanda labi pazīst un mīl Liliku, viņa sievu Ninu un bērnus Žaniju un Gerinu. Viņi tagad dara visu, kas viņu spēkos, lai atbalstītu [Hamida] ģimeni, tāpat kā uzņēmuma vadība un īpašās palīdzības komanda," norādīts paziņojumā.

Foto: AFP/SCANPIX

Piektdien "Al Noor" mošejā tika nogalināts 35 gadus vecais Huseins al-Umari, kurš 1997.gadā ar ģimeni no Abū Dabī pārcēlās uz Jaunzēlandi. Māsa Aja al-Umari viņu raksturo kā sirsnīgu lielo brāli, kurš pret visiem izturējies labsirdīgi un kuram paticis apskauties. Iepriekšējā vakarā pirms teroraktiem māsa un brālis bija kopā ieturējuši vakariņas, pļāpājot par ģimeni - viņu vecāki nesen bija nopirkuši jaunu auto.

"Mūsu dēls bija dzīvespriecīgs un vienmēr vispirms parūpējās par līdzcilvēku vajadzībām," norāda al-Umari māte, irākiešu kaligrāfijas māksliniece Janna Ezata.

Starp terorakta upuriem bija 25 gadus vecā indiete Alibava, kura pagājušogad pēc precībām ar Abdulu Nazaru pārcēlās uz Jaunzēlandi. Viņa Linkolna Universitātē studēja lauksaimniecības tehnoloģijas, kamēr vīrs Nazars strādāja lielveikalā Kraistčērčā.

Alibava katru dienu sazvanījās ar ģimeni Indijā. Pēc uzbrukuma ģimene dienišķo zvanu tā arī nesaņēma. Vēlāk Alibavas ģimene no Nazara uzzināja traģiskos jaunumus.

Portāls "Manorama" ziņo, ka Alibava esot cerējusi Jaunzēlandē atrast darbu, lai varētu finansiāli atbalstīt Indijā palikušo ģimeni.

Uzbrucējs nogalināja 50 gadus veco pakistānieti Naīmu Rašidu un viņa 21 gadu veco dēlu Talhu Naīmu. Uzbrukuma videoierakstā redzams, kā Rašids dodas šāvēja virzienā. "Viņš bija drosmīgs cilvēks, esmu to dzirdējis no vairākiem cilvēkiem, tur bija vairāki liecinieki," saka Rašida brālis Huršids Alams. "Viņi teica, ka [Rašids] izglāba vairākas dzīvības, cenšoties apturēt uzbrucēju."

Rašids Kraistčērčā strādāja par skolotāju. Uz Jaunzēlandi viņš pārcēlās pirms desmit gadiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu