Austrumu slimnīcā pacientiem pieejams Baltijā pirmais heksapods

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā pacientiem ar ekstremitāšu lūzumiem vai ar iedzimtām ekstremitāšu deformācijām ir pieejama jaunākā tehnoloģija - ortopēdiskais heksapods.

Ortopēdiskais heksapods ir ārējās fiksācijas aparāts, kura modernā versija ir aizgūta no kosmonautikas un robotu tehnikas, bet pats princips sakņojas klasiskajā Iļizarova metodē.

Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas ārsts Konstantīns Plotņikovs skaidroja, ka slimnīcā ik dienu tiek nogādāti pacienti, kuriem pēc dažādām traumām ir nepieciešama traumatologu palīdzība pēc roku un kāju lūzumiem. Tāpat slimnīcā vēršas cilvēki ar iedzimtām deformācijām, kas nozīmē to, ka viņam ir jāsadzīvo ar īsāku kāju, retāk arī īsāku roku.

Plotņikovs norādīja, ka ārstu galvenais uzdevums ir atjaunot cietušo ekstremitāšu anatomisko garumu un formu. Pretējā gadījumā šiem cilvēkiem tas nozīmē mugurkaula deformāciju, sāpes locītavās un jostas daļā, kas ir gan funkcionāls, gan estētisks defekts.

Kopš šā gada sākuma Austrumu slimnīcā ir pieejams Baltijā pirmais ortopēdiskais heksapods, ko plaši izmanto visās lielākajās Rietumu universitātes slimnīcās.

Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas vadītājs Andris Vikmanis skaidroja, ka līdz šim deformāciju korekcijai izmantota tikai klasiskā Iļizarova metode, kas tika izstrādāta vēl Padomju Savienībā un ko plaši izmanto visā pasaulē joprojām. Ortopēdiskais heksapods darbojas pēc tiem pašiem audu dzīšanas un reģenerācijas principiem, bet tas ļauj veikt deformācijas korekciju ar ievērojami augstāku precizitāti, jo ir datorizēts.

Heksapods ir īpaši piemērots pie sarežģītām un kombinētām deformācijām, piemēram, ja kāja vienlaicīgi ir gan īsāka, gan tai ir ass deformācija, proti, ja tā ir šķība. Jaunais modelis ir aizgūts no kosmonautikas un robotu tehnikas un ir saslēgts ar īpašu datorprogrammu, kas nodrošina maksimālu precizitāti gan plānošanas, gan korekcijas laikā. Tas ļauj pārvietot kaula fragmentus jebkurā plaknē un jebkurā virzienā. Līdz ar to var palīdzēt pacientiem ar jebkura smaguma deformācijām. Tas ir ērti un vienkārši lietojams arī pašiem pacientiem, kuriem vairākas reizes dienā daudzu mēnešu garumā, balstoties uz iepriekš programmas veiktajiem aprēķiniem, ir jāveic aparāta uzstādījumu korekcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu