Kolumbieši iziet demonstrācijās par miera procesu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tūkstošiem kolumbiešu pirmdien izgāja ieklās, paužot atbalstu miera līgumam ar komunistisko teroristu grupējumu FARC un protestējot pret prezidenta Ivana Dukes politiku, kas, viņuprāt, apdraud miera procesu.

Protestos Bogotā un citās lielākajās pilsētās piedalījās arī opozīcijas politiķi.

"Kā kolumbiete es aicinu mūs apvienoties, lai aizšķirtu naida, sāpju, pagātnes un konflikta lapaspusi," uzrunājot demonstrantus, kas bija pulcējušies Bogotas Bolivāra laukumā, paziņoja Zaļo alianses pārstāve Klaudija Lopesa.

Protestus izsaucis nesenais Dukes paziņojums, ka viņš iebilst pret sešiem pantiem likumā par īpašo pārejas perioda tiesu (JEP), kuras uzdevums ir palīdzēt īstenot 2016.gadā noslēgto miera līgumu ar Kolumbijas Revolucionārajiem bruņotajiem spēkiem (FARC).

Foto: Reuters/ScanPix

Likums paredz maigākus sodus tiem FARC kaujiniekiem, kas sadarbosies ar JEP, taču Duke uzskata, ka tas paredz nepamatoti saudzīgu izturēšanos pret bijušajiem teroristiem.

Konservatīvi noskaņotais prezidents paziņoja, ka nodos likumu par JEP atpakaļ Kongresam atkārtotai izskatīšanai.

Duke uzsvēris, ka likumā jāparedz FARC pienākums izmaksāt saviem upuriem kompensācijas.

Viņš pieprasījis arī precizēt normas par bijušo FARC kaujinieku izdošanu ārvalstīm.

Prezidents arī vēlas stingrākus sodus par pastrādātajiem kara noziegumiem, kā arī piešķirt pilnvaras parastajām tiesām izskatīt lietas par noziegumiem, kas nodoti JEP jurisdikcijā, kamēr pret nepilngadīgajiem pastrādāto seksuālo noziegumu lietu piekritība JEP tiktu anulēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu