Nazarbajeva meita ievēlēta par Kazahstānas Senāta spīkeri

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dariga Nazarbajeva
Dariga Nazarbajeva Foto: Reuters/ScanPix

Nursultans Nazarbajevs, kurš Kazahstānā pie varas bijis gandrīz 30 gadus, otrdien paziņoja par atkāpšanos. Trešdien prezidenta zvērestu nodeva Kasims Žomarts Tokajevs, kura vietā Kazahstānas Senāta spīkera amatā ievēlēta Nazarbajeva vecākā meita, ziņo RFE/RL.

Dariga Nazarbajeva trešdien tika ievēlēta par Kazahstānas parlamenta augšpalātas Senāta spīkeri. Līdz ar to vara valstī joprojām pieder Nazarbajevu dzimtai.

55 gadus veco Darigu Nazabajevu Senāts ievēlēja vienbalsīgi.

Nazarbajeva kopš 2016.gada ir Kazahstānas Senāta Ārlietu, aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētāja, kā arī ir bijusi premjerministra vietniece.

Nazarbajevs no 1989. līdz 1991. gadam bija Kazahstānas Komunistiskās partijas pirmais sekretārs, bet pēc PSRS sabrukuma kļuva par Kazahstānas prezidentu.

Nazarbajeva režīms ir autoritārs. Vairākas cilvēktiesību aizstāvju organizācijas pārmetušas Nazarbajevam cilvēktiesību pārkāpumus.

Jaunais Kazahstānas prezidents Tokajevs ierosināja pārdēvēt galvaspilsētu Astanu par Nursultanu.

"Galvaspilsētai jānes mūsu prezidenta vārdu un jāsaucas par Nursultanu," Tokajeva vārdus atreferē RBC.

Tāpat Tokajevs ierosināja pilsētu centrālās ielas pārdēvēt Nazarbajeva vārdā un galvaspilsētā uzstādīt viņa pieminekli.

Pēc viņa teiktā, Nazarbajevs ir "izcils reformators", kurš pratis pārveidot Kazahstānu par pirmšķirīgu valsti. "Viņa reformas ir kļuvušas par gudras valsts politikas simbolu", pavēstīja Tokajevs.

Pagājušajās vēlēšanās 2015.gadā Nazarbajevs tika ievēlēts uz piekto prezidenta pilnvaru termiņu, saņemot 97,75% balsu.

Kārtējām vēlēšanām būtu jānotiek 2020.gadā, taču eksperti pieļauj, ka tagad tās tiks rīkotas ātrāk.

Pirms mēneša Nazarbajevs atlaida valdību, sūdzoties, ka ar naftas resursiem bagātās valsts tautsaimniecībā "pozitīvas pārmaiņas nav panāktas".

Šā gada jūlijā Nazarbajevam paliks 79 gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu