Somija pievienojas Lietuvas rosinātajam ES kiberdrošības ātrās reaģēšanas spēku projektam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Somija premjerministrs Juha Sipile.
Somija premjerministrs Juha Sipile. Foto: Reuters/ScanPix

Somija trešdien oficiāli pievienojusies Lietuvas rosinātajam Eiropas Savienības (ES) kiberdrošības ātrās reaģēšanas spēku izveides projektam, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Nodomu deklarāciju par šo sadarbību parakstījis Somijas aizsardzības ministrs Jusi Nīniste, kas ieradies vizītē Viļņā.

Kā pastāstījis Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis, Somija ir jau astotā valsts, kas parakstījusi šo dokumentu, un tas praktiski stiprinās ES potenciālu kopīgajā cīņā pret kiberapdraudējumiem.

Līdz šim nodomu deklarāciju jau parakstījušas Lietuva, Igaunija, Horvātija, Nīderlande, Rumānija, Spānija un Polija, bet Beļģija, Francija, Grieķija, Slovēnija un Vācija projektā piedalās ar novērotāja tiesībām. Vēlmi nākotnē iesaistīties projektā izteikušas vēl dažas ES dalībvalstis.

Lietuvas ierosinātā Kiberdrošības ātrās reaģēšanas spēku izveides un savstarpējās palīdzības iniciatīva ir viens no 17 ES pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) projektiem, ko 2017.gada nogalē apstiprināja ES Padome.

Iecerēts izveidot ES kiberdrošības ātrās reaģēšanas komandas ar pusgadu ilgu rotācijas periodu, kas varētu palīdzēt dalībvalstīm bīstamu kiberincidentu gadījumos. Komandas, ko paredzēts veidot no projekta dalībvalstu speciālistiem, iesaistītos šādu incidentu likvidēšanā un izmeklēšanā virtuāli, bet vajadzības gadījumā arī fiziski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu