Pārsteidzoši, ko var izraisīt nerūpēšanās par savu zobu un mutes dobuma veselību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Daudziem varētu šķist, ka mutes un zobu veselībai nav nekāda sakara ar, piemēram, elpošanas problēmām, diabētu vai pat sirds un asinsvadu slimībām, tomēr cilvēka ķermenis darbojas kā mašīnas motors, kur detaļu defekti var ietekmēt dzinēja darbību, stāsta Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta zobārste Darja Ķīse, norādot, ka ne velti saka, ka zobi ir cilvēka ķermeņa spogulis.

Nepietiekamas rūpes par mutes un zobu veselību var izraisīt daudzas slimības.

Mutes dobuma slimības

Ilgstoša iekaisuma rezultātā smaganu un kaulaudu atkāpšanās ap zobiem noved pie zobu kustēšanās un izkrišanas. Tas noved ne tikai pie vispārējās veselības pasliktināšanās, bet arī rada sadzīviskas un pārliecības problēmas.

Halitoze

Cilvēkam netīrot un nediegojot zobus, starp zobiem uzkrājas smalkas ēdiena palieku daļiņas, kas krāj baktērijas. Mikroorganismi izdala ķīmiskas vielas, piemēram, ūdeņraža sulfīdu. Šī sastāvdaļa liek specifiski nepatīkami smakot elpai.

Sirds slimības

Cilvēkiem ar mutes dobuma slimībām ir divreiz lielāka iespēja saslimt ar sirds slimībām un asinsvadu sašaurināšanos, jo mutes dobumā esošās baktērijas iekļūst asinsritē. Pētījumos ir pierādīts, ka smaganu slimības, caurumi zobos un zobu trūkums norāda uz iespējamām sirds slimībām tikpat nopietni kā paaugstināts holesterīna līmenis.

Ateroskleroze

Augsta slimības izraisošu baktēriju koncentrācija mutes dobumā var veicināt artēriju nosprostošanos un palielināt insulta risku.

Diabēts

90% Latvijas iedzīvotāju ar diabētu ir arī mutes dobuma slimības. Vienai trešdaļai no viņiem ir smagākas mutes dobuma slimības, kas ir novedušas līdz pat zobu izkrišanai.

Erektilā disfunkcija

Mutes dobuma baktērijas, ceļojot pa cilvēka asinsriti, var izraisīt asinsvadu nosprostošanos, kas pasliktina asinsriti dzimumorgānos. Pētījumos ir pierādīts, ka vīriešiem ar mutes dobuma slimībām ir 7 reizes lielāka iespēja piedzīvot erektilo disfunkciju nekā tiem, kuri rūpējas par sava mutes dobuma higiēnu.

Elpošanas problēmas

Mutes dobuma slimību izraisošas baktērijas, ceļojot pa cilvēka asinsriti, var nokļūt plaušās, kur tās var pasliktināt elpošanas sistēmas darbību – īpaši cilvēkiem, kam jau ir elpošanas problēmas.

Zems jaundzimušā svars

Sievietēm bērna gaidībās ar sliktu mutes dobuma higiēnu ir 7 reizes lielāka iespēja, ka bērns piedzims pirms noteiktā laika un ar mazu svaru.

Un šie nav vienīgie iemesli, lai cilvēki rūpētos par savu zobu veselību. Viena lieta ir apzināties, cik lielu ietekmi zobu un mutes veselība atstāj uz vispārējo cilvēka veselību, bet otra lieta ir – kā tu rūpējies par savu zobu un mutes veselību, lai samazinātu iespējas saslimt ar dažādām slimībām.

Turklāt, lai saprastu, vai Latvijas iedzīvotāji tiešām to apzinās, Philips veica pētījumu, kurā 70% iedzīvotāju atbildēja, ka zobu un mutes veselība noteikti ietekmē cilvēka veselību. Zinošākas par šo faktu bija 74% sieviešu un 65% vīriešu, turklāt to vislabāk apzinājās Latvijas iedzīvotāji no 40 gadu vecuma. Neskatoties uz šīm zināšanām, Latvijas iedzīvotājiem mutes un zobu veselības ietekme uz vispārējo veselību ir tikai 7. svarīgākais iemesls, lai tīrītu zobus un rūpētos par zobu un mutes veselību.

“Visi iepriekš minētie fakti ļauj mums secināt, ka, izņemot ārējo estētisko komponentu, eksistē arī daudz vairāk svarīgu iemeslu, lai sekotu savu zobu veselībai,” skaidro Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta zobārste.

Darja Ķīse piebilst, ka mutes dobuma kopšana ir pamatrituāls, lai saglabātu zobus veselus, bet ar mērķtiecīgu un motivētu mutes dobuma kopšanu mēs saglabājam veselu arī savu organismu un samazinām atsevišķu saslimšanu attīstību risku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu