Priekšvēlēšanu cīņa Ukrainā kļuvusi pavisam netīra (24)

Foto: Scanpix, TVNET
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Viena no divām vietām Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrajai kārtai šobrīd izskatās visai droša, bet cīņa par otro vietu kļūst arvien asāka. Apsūdzības lido visos virzienos un ir ļoti dažādas – sākot ar vēlētāju uzpirkšanu, otras puses noklausīšanos un beidzot ar aizdomīgiem priekšvēlēšanu kampaņas sponsoriem. Sagaidāms, ka, tuvojoties Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmajai kārtai, kas paredzēta 31.martā, cīņa kļūs vēl netīrāka, vēsta ASV finanšu ziņu un datu “Bloomberg”.

Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā piedalīsies kopumā 39 kandidāti. Ja pirmajā kārtā neviens no dalībniekiem neiegūs vairāk nekā 50% balsu, tad pēc trim nedēļām tiks rīkota otrā kārta, kurā piedalīsies divi visvairāk balsu ieguvušie kandidāti.

Saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām, vadībā šobrīd atrodas komiķis Volodomirs Zelenskis, bet par otro vietu sīvi spēkojas pašreizējais Ukrainas prezidents Petro Porošenko un bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko.

Netīras priekšvēlēšanu kampaņas Ukrainai nav neierasta parādība. Ukrainai raksturīgas arī revolūcijas vēlēšanu kontekstā – tādas valstī šajā gadsimtā bijušas jau divas.

Atceraties Viktoru Janukoviču? Viņa uzvara 2004.gada vēlēšanās tika anulēta pēc masveida protestiem jeb Oranžās revolūcijas, kas izcēlās saistībā ar apsūdzībām vēlēšanu viltošanā. Vēlēšanas tika rīkotas vēlreiz un tajās uzvarēja Viktors Juščenko.

2010.gadā Janukovičs tomēr kļuva par Ukrainas prezidentu.

Janukoviča attiekšanās parakstīt asociācijas un tirdzniecības līgumu ar Eiropas Savienības valstīm izraisīja jaunu revolūciju, kuras rezultātā 2014.gada Janukovičs no amata tika atcelts un neilgi pēc tam viņš aizbēga uz Krieviju.

“Ja vēlētāji zaudē ticību pasludinātajam vēlēšanu uzvarētājam, tas var ātri izvērsties cilvēku masveida iziešanā ielās un vardarbībā,” uzskata Lielbritānijas ārlietu institūta “Chatham House” pētniece Orisija Luceviča.

Vadošo kandidātu nometņu cīniņos pirms 31.marta balsojuma iesaistījušās arī Ukrainas tiesībsargājošās institūcijas.

40 dolāri par balsi

Ukrainas Iekšlietu ministrija, kas tiek uzskatīta par draudzīgu Timošenko, sākusi izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām, ka Porošenko kampaņas štābs uzpērkot vēlētājus, piedāvājot tiem 40 ASV dolārus par savas balss atdošanu par pašreizējo Ukrainas prezidentu.

Tiekot arī apgalvots, ka balsis tiek pirktas arī par valsts un pašvaldību budžetu līdzekļiem.

Tajā pašā laikā Ukrainas Drošības dienests, kas tiek uzskatīts par lojālu Porošenko, sācis izmeklēšanu pret Timošenko partiju saistībā ar līdzīgām apsūdzībām.

Timošenko savu oponentu apsūdz centienos “nopirkt vēlēšanas”. Timošenko nometne arī ir paziņojusi, ka Porošenko izmanto Ukrainas Drošības dienestu kā savu priekšvēlēšanu štābu.

Porošenko jebkādas apsūdzības noliedz.

Porošanko savus oponentus dēvē par Krievijas prezidenta Vladimira Putina aģentiem, vēlēšanas dēvējot arī par sacensību starp viņu un Kremli.

Tiesībsargājošās institūcijas iesaistās konfrontācijā arī citos jautājumos vēlēšanu kontekstā.

Piemēram, Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka tās struktūras blakus Zelenska birojiem atradušas noklausīšanās ierīces. Tikmēr Drošības dienests skaidro, ka noklausīšanās veikta ar vēlēšanām nesaistītā lietā.

Kampaņu finansējums

Tikmēr Zelenskis tiek apsūdzēts pārmērīgi ciešā saistībā ar Ukrainas oligarhu Igoru Kolomoiski, kuram piederošajā televīzijas kanālā tiek rādīts seriāls “Tautas kalps”, kurā Zelenskis atveido Ukrainas prezidentu.

Zelenskis gan noliedz, ka Kolomoiskis viņam kaut kādā veidā palīdz kļūt par Ukrainas prezidentu.

Priekšvēlēšanu kontekstā tiek piesaukti arī citu Ukrainas oligarhu vārdi.

Viens no šādiem cilvēkiem ir bēguļojošais uzņēmējs un bijušais Ukrainas parlamenta deputāts Oleksandrs Oņiščenko.

Šonedēļ Ukrainas mediji apsūdzēja Timošenko priekšvēlēšanu štābu 5,5 miljonu dolāru liela atbalsta saņemšanā. Šī iespaidīgā summa bijusi maskēta kā daudzi legāli ziedojumi no maziem ziedotājiem, piemēram, veikala pārdevējas kādā mazpilsētā.

“Politiskās reklāmas apjoms ir dramatiski palielinājies un tas ievērojami pārsniedz partiju budžetus. Vairāki partiju sniegtie paskaidrojumi par finansējuma avotiem ir vienkārši smieklīgi,” norāda demokrātijas un caurskatāmības veicināšanas fonda “Renaissance Foundation” vadītājs Oleksandrs Suško.

Kandidāts apjukuma radīšanai

Neparasta situācija vēlēšanu kontekstā ir arī tā, ka Jūlijai Timošenko vēlēšanu dienā nāksies sacensties arī ar kandidātu vārdā Jurijs Timošenko – gan viņa uzvārds, gan iniciāļi ir tādi paši kā bijušajai premjerministrei.

Ukrainas tiesībsargājošās institūcijas jau esot aizturējušas divas cilvēkus, kuri Jurijam Timošenko piedāvājuši piecus miljonus grivnu (160 000 eiro) par savas kandidatūras atsaukšanu.

“Tas, ko mēs jau šobrīd redzam, ir netīrākā un apkaunojošākā priekšvēlēšanu kampaņa [Ukrainas] vēsturē,” norāda Oleksandrs Biļetskis, kurš vada politisko partiju, kura apvieno cilvēkus, kas Ukrainas austrumos piedalījušies cīņā ar Krievijas atbalstītajiem bruņotajiem grupējumiem.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu