Strīdīgā ES autortiesību reforma: Polijas laikraksti iznāk ar baltu pirmo lapu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sieviete lasa avīzi Varšavā
Sieviete lasa avīzi Varšavā Foto: Reuters/ScanPix

Vairāki lielie Polijas laikraksti pirmdien iznākuši ar baltu pirmo lapu, šādi mudinot Eiropas Parlamentu (EP) pieņemt strīdīgo autortiesību reformu, kas tradicionālos mediju uzņēmumus nostādījusi pret tīmekļa milžiem.

"Šodien mēs aicinām Polijas EP deputātus uz solidaritāti, atbalstot balsojumu par Autortiesību direktīvu vienotajā digitālajā tirgū," teikts petīcijā, kuru parakstījuši 30 Polijas nacionālo un reģionālo laikrakstu galvenie redaktori.

"Autori nesaņem pietiekamu kompensāciju par viņu darbu izplatīšanu tīmeklī. Viņi bieži vien dzīvo trūkumā vai pamet profesiju," teikts paziņojumā, kas publicēts centriskajā laikrakstā "Rzeczpospolita", kā arī citos izdevumos, ieskaitot liberālo "Gazeta Wyborcza" un tabloīdu "Fakt".

Atbilstoši iecerētajai reformai tīmekļa platformas būs juridiski atbildīgas par autortiesību ievērošanu, un tām būs jāpārbauda viss, ko publisko to lietotāji, lai novērstu pārkāpumus.

Reformu atbalsta tradicionālie mediji un mākslinieki, bet pret to iestājušies lielie tīmekļa uzņēmumi, arī "YouTube" īpašnieks "Google", kas gūst lielu peļņu no reklāmas, pateicoties saturam, kas ir izvietots to vietnēs.

Pret reformu iestājas arī interneta brīvības aizstāvji, kas bažījas, ka līdz ar reformas īstenošanu tiks pieredzēti bezprecedenta ierobežojumi tīmekļa brīvībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu