Telekanāls: Meja solījusi atkāpties, ja britu parlamentārieši nobalsos par viņas vienošanos (2)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja svētdien esot "Brexit" atbalstošajiem britu parlamentāriešiem sacījusi, ka atkāpsies no amata, ja viņi nobalsos par viņas panākto "Brexit" vienošanos, ziņo telekanāls ITV. Vienošanās divreiz jau tikusi noraidīta Lielbritānijas parlamentā.

"Uzticami avoti man pastāstīja, ka Terēza Meja solīja Borisam Džonsonam, Ianam Dankanam Smitam, Stīvam Beikeram, Džeikobam Rīsam-Mogam, Deividam Deivisam un citiem, ka atkāpsies, ja viņi nobalsos par viņas vienošanos, tai skaitā par [Īrijas un Ziemeļīrijas robežas pagaidu risinājumu], ko viņi nevar ciest," raksta ITV politikas sadaļas redaktors Roberts Pestons.

"Bet viņa nepateica neko konkrētu," norāda Pestons. "Nav lielas ticības, ka viņa patiešām atkāpsies."

Lielbritānijas parlaments šomēnes otro reizi noraidīja "Brexit" vienošanos, ko Meja panāca ar Briseli. 

Pret vienošanos balsoja 391 deputāts, bet par - 242, un tādējādi tā noraidīta ar 149 balsu pārsvaru. Arī šoreiz pret vienošanos līdz ar opozīciju balsoja daudzi eiroskeptiski noskaņotie Mejas vadītās Konservatīvās partijas deputāti.

Ņemot vērā spīkera Džona Berkova lēmumu, ka valdība nevar vēlreiz balsošanai piedāvāt vienošanos, ja tā nebūs būtiski atšķirīga no 15.janvārī un 12.martā noraidītās. Mejas valdība centās apiet spīkera lēmumu.

ES piekritusi pagarināt "Brexit" termiņu, dodot Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai papildus laiku, lai mēģinātu panākt "Brexit" vienošanās apstiprināšanu britu parlamentā. 

Oficiālais "šķiršanās" datums bija paredzēts 2019.gada 29.martā. 

Meja lūdza pagarinājumu līdz 30.jūnijam, taču ES viņai piedāvāja divus citus termiņus. Viens no termiņiem ir 22.maijs - šajā datumā Lielbritānija no ES varēs izstāties gadījumā, ja nākamajā nedēļā Lielbritānijas Parlaments nobalsos par izstāšanās vienošanos. Savukārt gadījumā, ja Lielbritānijas Parlaments tomēr nenobalsos par vienošanos, tad tai tiks piedāvāts cits izstāšanās termiņš - 12.aprīlis.

Otrajā scenārijā iespējams termiņa pagarinājums, ja Lielbritānija piedalīsies maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Meja sacījusi, ka valsts EP vēlēšanās nepiedalīsies.

Jaunākais pavērsiens nozīmē, ka bezvienošanās "Brexit" iespējamība 29.martā ir mazinājusies. Taču to pilnībā izslēgt joprojām nevar.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu