Igaunijas policija nereaģēs uz populistu izteikumiem par nemieriem, ja viņus neievēlēs

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Igaunijas policija neuzskata, ka Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līderu Marta un Martina Helmes izteiktais brīdinājums, ka gaidāmi nemieri, ja šī partija neiekļūs valdošajā koalīcijā, radītu draudus sabiedriskajai kārtībai.

"Policija reaģē izlēmīgi, ja ir apdraudēta sabiedriskā kārtība, neatkarīgi no tā, kas rada šos draudus. Policija neuzskata par draudu sabiedriskajai kārtībai [Marta un Martina Helmes] radioraidījumā izteiktos draudus," laikraksts "Postimees" citē Igaunijas Policijas un robežapsardzes departamenta ģenerāldirektora vietnieka Prīta Perknas teikto.

Jau ziņots, ka populistiskās un nacionālistiskās (EKRE) līderi piedraudējuši ar nemieriem, ja viņu vadītā partija neiekļūs valdošajā koalīcijā, par kuras veidošanu EKRE ved sarunas Centra partiju un partiju "Tēvzeme".

"Ir daudz cilvēku, kuri saka: "Vai gribat, lai rīkojam mītiņus jūsu atbalstam?" radiostacijas "Tre Raadio" pārraidē sacīja EKRE priekšsēdētāja vietnieks Martins Helme, kurš ir partijas priekšsēdētāja Marta Helmes dēls.

"Mēs sakām, ka pagaidām nevajag, tas tikai saasinās situāciju. Taču, ja "valstij valstī", mediju industrijas kompleksam un Reformu partijai kaut kādā veidā izdosies izgāzt sarunas par valdošās koalīcijas veidošanu, tad mazās hunveibinu demonstrācijas būs bērnu svētki salīdzinājumā ar to, ko ielās sāks rīkot mūsu atbalstītāji, ja mūs pastums malā ar negodīgām metodēm," piebilda Martins Helme.

Savukārt Marts Helme sacīja: "Reformu partija un citi, jūs spēlējaties ar uguni! Igaunijā zem nabadzības robežas vai tuvu tai dzīvo 300 000 cilvēku, kuri neieredz Reformu partiju. Lielākā daļa no viņiem atbalsta koalīciju, ko veido trīs partijas. Ja mūsu iesāktais cietīs neveiksmi un mēs iemetīsim sērkociņu pulvera mucā, (..) tad būs sprādziens, kuru nenovērsīs nekāda "valsts valstī" vai Eiropas Komisija."

3.martā notikušajās vēlēšanās Igaunijas parlamentā, kurā ir pavisam 101 vieta, liberālā Reformu partija ieguva 34 deputātu vietas, Centra partija - 26 vietas, populistiskā un nacionālistiskā Konservatīvā tautas partija (EKRE) - 19 vietas, nacionālkonservatīvā "Tēvzeme" - 12 vietas un Sociāldemokrātiskā partija (SDE) - 10 vietas.

Reformu partija pēc vēlēšanām uzaicināja Centra partiju sākt sarunas par valdības veidošanu, taču Centra partija šo priekšlikumu noraidīja. Pēc tam Reformu partija paziņoja, ka ir gatava sākt sarunas ar "Tēvzemi" un SDE, taču uzaicinājumu pieņēma tikai SDE. Savukārt Centra partija nolēma uzaicināt sākt sarunas par valdības veidošanu EKRE un "Tēvzemi", abas šīs partijas centristu piedāvājumu pieņēma un pašlaik notiek to sarunas.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida iepriekš solījusi, ka jaunās valdības veidošanu vispirms uzticēs parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās partijas priekšsēdētājam, tātad - Reformu partijas līderei Kajai Kallasai.

Pašreizēo valdību veido Centra partija, "Tēvzeme" un SDE, premjerministrs ir Centra partijas priekšsēdētājs Jiri Ratass.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu