Vai citplanētieši mūs ignorē? (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Radioteleskops
Radioteleskops Foto: Public Domain

Kāpēc Zeme nav saņēmusi nevienu ziņu no citplanētiešiem? Varbūt tāpēc, ka mēs tā saucamajā galaktiskajā zoodārzā esam pārāk neattīstīti un nezinoši.

Tāds ir viens no iespējamajiem scenārijiem, kādu izvirzīja grupa starptautisku pētnieku, kas sapulcējās bezpeļņas organizācijas “Messaging Extraterrestrial Intelligence” rīkotā sanāksmē 18. martā.

Sanāksme, kas notika Parīzē, pulcēja aptuveni 60 zinātniekus, kuri nodarbojas ar potenciālās iespējas komunicēt ar hipotētiskiem citplanētiešiem pētīšanu.

Kā vēstīts izdevumā “Forbes”, sanāksmē viņi diskutēja par “Lielā klusuma” teoriju, kāpēc citplanētieši ar mums nav sazinājušies. Teorijā iekļauta tā saucamā zoodārza hipotēze, kas pirmo reizi izvirzīta 1970. gadā. Tajā Zeme aprakstīta kā planēta, ko jau sen novēro citplanētieši, apzināti izvairoties no saskarsmes ar cilvēkiem.

“Cenšoties labāk saprast kosmosu, jautājums par to, vai mēs tajā esam vieni, ir neizbēgams,” sanāksmē teica pētniece Florence Rolēna-Sersū.

Maz ticams, ka Zeme varētu būt vienīgā vieta plašajā kosmosā, uz kuras attīstījusies dzīvība. Tomēr, ja kaut kur atrodas dzīvība, tad kas tā ir? Kāpēc mēs to neesam pamanījuši? Šo mīklu, kas zināma kā Fermi paradokss, pirmo reizi uzdeva itāļu fiziķis Enriko Fermi. Atbildes zinātniekiem nav joprojām.

Foto: Public Domain

Fermi nenodzīvoja līdz pirmajiem pierādījumiem par eksoplanētu eksistenci. Kopš 2014. gada NASA Keplera teleskops ir sniedzis informāciju par simtiem tālu pasauļu eksistenci. Pašlaik, kad ir zināms, ka dzīvībai labvēlīgi apstākļi eksistē uz daudzām planētām, saziņas iespēja ar hipotētiskajiem citplanētiešiem kļuvusi iespējamāka kā jebkad.

Zem citplanētiešu lupas?

Viens no iespējamajiem skaidrojumiem, ko zinātnieki apsvēra sanāksmē, ir tāds, ka citplanētieši zina par mūsu eksistenci un novēro mūs tāpat, kā mēs novērojam dzīvniekus zoodārzā.

“Šis ir īstais brīdis, lai cilvēks pieliktu visus spēkus, lai pievērstu citplanētiešu uzmanību un nodemonstrētu savu inteliģenci,” sanāksmē teica organizācijas prezidents Duglass Vakočs.

Piemēram, ja sprostā turēta zebra pēkšņi ar nagu sāktu klaudzināt Morzes kodu, cilvēkiem nāktos pārvērtēt tās intelekta līmeni un atbildēt tai.

Tomēr ļoti iespējams, ka mēs neesam daļa no tāda zoodārza. Iespējams, citplanētieši mūs uzskata par bīstamu rasi, tāpēc mēs tiekam turēti izolācijā no pārējām dzīvības formām kosmosā. Pastāv iespēja, ka citplanētieši mūs izolējuši mūsu pašu labad, lai tikšanās ar viņiem neizraisītu haosu uz Zemes.

Var jau būt, ka mums vienkārši jānomierinās un jābūt pacietīgiem, jo Zeme ir salīdzinoši jauna, turklāt aktīvi citplanētiešu meklējumi ilgst tikai pēdējos 100 gadus.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu