Latvijas un Igaunijas narkotiku kontrabandistiem Lielbritānijā piespriež bargus cietumsodus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tiesa Lielbritānijas pilsētā Bristolē otrdien piesprieda cietumsodus pieciem cilvēkiem, kas atzīti par vainīgiem kokaīna kontrabandas mēģinājumā, tostarp Latvijas pilsonim un Igaunijas pilsonim, ziņoja laikraksts "Daily Mail".

Par vainīgiem ir atzīti Latvijas pilsonis Voldemārs Gailis, Igaunijas pilsonis Rihards Musts, Lielbritānijas pilsoņi Naidžels Klārks un Dīns Voterss, kā arī Nīderlandes pilsonis Raimonds Deikstra.

21 gadu vecajam Gailim tika piespriests 16 gadu cietumsods, 49 gadus vecajam Mustam – 30 gadu cietumsods, 64 gadus vecajam Klārkam un 59 gadus vecajam Votersam – 28 gadu cietumsods, bet 27 gadus vecajam Deikstram – 18 gadu cietumsods.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas robežsargi Īrijas dienvidu piekrastes tuvumā 30.augustā uz kāda katamarāna atrada 1,4 tonnas kokaīna, kura melnā tirgus vērtība ir 112 miljoni sterliņu mārciņu (131 miljons eiro).

Tika aizturēti katamarāna kapteinis Musts, apkalpes locekļi Gailis un Deikstra, kā arī personas bez noteiktas dzīvesvietas Klārks un Voterss. Visiem pieciem tika noteikts drošības līdzeklis apcietinājums.

Beļģijā reģistrētais katamarāns "Nomad" tika pārtverts pie Īrijas krastiem Lielbritānijas Nacionālās noziedzības apkarošanas pārvaldes (NCA) operācijā un aizvests uz Ņūlinas ostu Kornvolas grāfistē.

Operācija tika rīkota pēc iepriekšējas izmeklēšanas, balstoties uz darbu, ko paveicis Lisabonā bāzētais Jūrniecības Analīžu un operāciju centrs - starptautiska narkotiku tirdzniecības apkarošanas aģentūra, ko izveidojušas vairākas Eiropas Savienības valstis.

Operāciju atbalstīja Lielbritānijas Robežsardzes spēki, Īrijas varas iestādes, Īrijas Jūras spēki, kā arī Devonas un Kornvolas policija.

Otrdien pasludinot spriedumu, Bristoles kroņa tiesas tiesnesis Mārtins Piktons sacīja, ka viņu izdarītais noziegums bija "augstākās kārtas starptautiskās narkotiku kontrabandas mēģinājums".

"Lai gan šī nav lielākā A klases narkotiku krava, ko konfiscējušas Lielbritānijas varas iestādes, tā noteikti ir viena no lielākajām," teica tiesnesis.

"Šī nozieguma plānošana ilga vairāk nekā gadu. Tā īstenošanai tika ieguldīti vairāk nekā 800 000 eiro."

"Vienīgais iemesls, kāpēc galvenie vainīgie šajā lietā – Naidžels Klārks, Dīns Voterss un Rihards Musts – veltīja tik daudz laika, enerģijas un naudas, mēģinot īstenot šo pārdrošo plānu, bija cerība nodrošināt vienkārši milzīgu peļņu."

"Ja nebūtu notikusi Nacionālās noziedzības apkarošanas pārvaldes un Robežsardzes spēku iejaukšanās, tas (kokaīns) būtu pārpludinājis narkotiku tirgu šajā valstī, tādējādi veicinot šausmīgo sociālo kaitējumu, ko pārstāv lēto A klases narkotiku izplatība. Tā ir tiešām satriecošu apmēru noziedzība," sacīja tiesnesis.

Tiesnesis nolēma, ka šī kokaīna krava ir konfiscējama un iznīcināma. Vēlāk ir paredzēta tiesas sēde saistībā ar Noziedzīgā rīcībā gūtu ienākumu likumu.

Klārku, Votersu un Deikstru zvērināto tiesa bija atzinusi par vainīgiem kokaīna ievešanas un slēpšanas uz kuģa plānošanā. Gailis un Musts jau pirms tam atzina sevi par vainīgiem šajās apsūdzībās.

Katamarāns bija izbraucis uz Lielbritāniju no Surinamas.

Varas iestādes uzskata, ka Voterss, kurš bija nopircis piepūšamo laivu, un Klārks plānoja satikties ar šo katamarānu jūrā, lai veiktu narkotiku pārvešanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu