Rīgas domes koalīcija neredz pamatu Rīgas vēlēšanu komisijas vadītāja atlaišanai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Juris Kokins.
Juris Kokins. Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas domes koalīcijas partijas trešdien nobalsoja pret opozīcijas rosinājumu no amata atbrīvot Rīgas vēlēšanu komisijas vadītāju Juri Kokinu.

Savā iesniegumu opozicionāri pamatoja ar medijos izskanējušo informāciju par to, ka Kokins ir viena no 46 personām, ar kurām SIA "Rīgas satiksme" slēgusi sadarbības līgumus par dažādiem konsultāciju pakalpojumiem.

Komentējot kolēģu priekšlikumu, deputāts Andris Ameriks (GKR) sacīja, ka opozīcijas partiju frakciju vadītāji domē ir izveidojuši sava veida "šķīstītavu".

"Izskatās, ka caur šo šķīstītavu jūs gribat sūtīt pilnīgi visus cilvēkus, par kuriem ir jebkāda veida šaubas. Tad jau caur to būtu jāiet pilnīgi visiem "Rīgas satiksmes" darbiniekiem bez izņēmuma. Tomēr neaizmirstiet, ka katrās vēlēšanās iecirkņos ir desmitiem novērotāju, kuri skatās visiem uz pirkstiem un kurus ieceļ arī deputāti," sacīja Ameriks, norādot, ka neviena atbildīgā institūcija nekad nav izteikusi aizdomas vai neapmierinātību ar Kokina darbu, un, ka darbs "Rīgas satiksmē" nevar būt pietiekams pamats viņa atlaišanai.

Arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) žurnālistiem norādīja, ka Kokins amatu ieņēmis, vēl pirms viņš pirmo reizi kļuvis par mēru, un ka šo gadu laikā par viņa darbu nekad nav bijis sūdzību.

Tikmēr opozicionāri pauda, ka vēlēšanu komisijas vadītāja amats būtu jāieņem cilvēkam, par kura neitralitāti nav nekādu šaubu.

Deputāts Vilnis Ķirsis (V) sacīja, ka vēlēšanu komisijas vadītājam būtu jābūt kā tiesnesim futbola spēles laikā. "Taču mūsu gadījumā tiesnesis ir nodarbināts "Saskaņas" ģērbtuvēs par ūdens pienesēju. Tas nerada uzticību šim cilvēkam un diskvalificē viņu, jo, ieņemot šādu amatu, pār viņu nedrīkst būt nekādas šaubu ēnas," teica Ķirsis. Deputāts arī vērsa uzmanību, ka Kokins esot vienīgais pašvaldību vēlēšanu komisijas vadītājs, kurš atalgojumu saņem visu gadu un tas pārsniedzot 1000 eiro.

Tikmēr deputāts Mārcis Kūlis (JKP) aicināja koalīciju iejusties pārējo partiju ādā. "Iedomājieties, ka komisiju vadītu ar JKP saistīts cilvēks. Vai tad jūs neprasītu viņa atlaišanu? Nopirkt var visu, taču man negribētos, lai mēs ar "leģitīmām", bet morāli pilnīgi ačgārnām metodēm mēģinātu nopirkt arī demokrātiju," sacīja deputāts.

Savukārt deputāts Jānis Ozols (JKP) sacīja, ka tikai šaubas ir pietiekams pamats opozicionāru ierosinājuma atbalstīšanai, jo vēlēšanu komisijas vadītājam ir jāuztur "visi uzticības filtri."

Kā ziņots, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nolēmusi aicināt Kokinu uz sēdi, lai viņš sniegtu skaidrojumu saistībā ar sabiedrības bažas raisījušo situāciju, ka viņš "par konsultācijām" no pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" trīs gados saņēmis 75 000 eiro.

CVK diskusijās izskanēja, ka Kokinam varētu prasīt skaidrot, vai šī situācija ir savienojama ar darbu vēlēšanu komisijā un vai tā nemet ēnu uz vēlēšanu norisi, kā tas ir izskanējis daļā sabiedrības. Tāpat Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam varētu tikt prasīts, kas tieši ir darīts ieņemtajā amatā un vai šajā gadījumā nav notikusi fiktīva nodarbinātība.

CVK sēde, uz kuru tiks aicināts Kokins, plānota 4.aprīlī plkst.11.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu