Malaizija atceļ apsūdzības Ziemeļkorejas diktatora pusbrāļa slepkavībā apsūdzētajai vjetnamietei (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Doana Thi Huongai
Doana Thi Huongai Foto: EPA/Scanpix

Malaizijas tiesa pirmdien anulējusi apsūdzības slepkavībā Vjetnamas pilsonei Doanai Thi Huongai, kura tika aizturēta saistībā ar Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna pusbrāļa nogalināšanu 2017.gadā Kualalumpuras lidostā.

Doana atzinusi vainu vieglākā apsūdzībā - miesas bojājumu nodarīšanā, par ko viņai piespriests trīs gadu un četru mēnešu cietumsods un, domājams, maija sākumā viņa tiks atbrīvota.

Ja viņa tiktu notiesāta par slepkavību, viņai draudētu nāvessods pakarot.

Martā Malaizijas prokuratūra atcēla apsūdzības slepkavībā Indonēzijas pilsonei Siti Aisjai un atbrīvoja viņu.

Kims Čennams tika noslepkavots Kualalumpuras lidostā 2017.gada 13.februārī, un abas sievietes tika aizturētas dažas dienas pēc slepkavības.

Doana un Siti Aisja tika apsūdzētas par Kima nogalināšanu ar indīgo vielu VX.

Sievietes tiesā apgalvoja, ka viņas ar viltu pārliecinātas, ka piedalās izjokošanā televīzijas realitātes šovā.

Malaizijas varasiestādes uzskata, ka indi slepkavības īstenotājām iedevuši ziemeļkorejieši. Kims Čennams mira aptuveni 20 minūtes pēc uzbrukuma ceļā uz slimnīcu.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izraisījās, Kimam Čennamam 2001.gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu Disnejlendu, viņš tēva labvēlību zaudēja. Kopš tā laika viņš dzīvoja ārpus valsts, galvenokārt Ķīnai piederošajā Makao.

Doana un Siti Aisja bija vienīgās aizdomās turamās, kas tika aizturētas šajā lietā. Tiek uzskatīts, ka četri ziemeļkorejiešu aizdomās turamie paspēja aizbēgt no Malaizijas.

Singapūras Starptautisko attiecību institūta eksperts Īsuns Oi uzskata, ka lēmums neapsūdzēt sievietes slepkavībā, visticamāk, nozīmēs šīs lietas beigas.

"Tās lielā mērā ir beigas, un īstie vainīgie acīmredzot slēpjas aiz diplomātiskās imunitātes," norādīja eksperts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu