Mācies no zaķiem jeb kas no pārtikas ir labākais un sliktākais taviem zobiem!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Cilvēki ēd ik dienu, tāpēc ir svarīgi zināt, kas ir teicamākais veselības avots un no kā jāizvairās, lai mūsu zobi un mute būtu veseli. Patiesībā formula nav sarežģīta – mācies no zaķiem.

Labie ēdieni un dzērieni mutes un zobu veselībai

Grauz kā zaķis – cieti dārzeņi un augļi

Mēs ikdienā ēdam pārsvarā mīkstu pārtiku, kas jau ir termiski apstrādāta, tomēr, kā uzsver stomatologi, cilvēka mute un zobi nav paredzēti tam, lai visu laiku košļātu tikai tādu ēdienu.

Īsāk sakot – vajag arī grauzt, turklāt burkāna, redīsa vai ābola graušana nāk par labu ne tikai zobiem, no kuriem tā tiek notīrīts aplikums, bet arī smaganām, jo šādi tās tiek čakli apasiņotas un trenētas.

Galu galā nav noslēpums, ka dārzeņi un augļi ir teicams šķiedrvielu un vitamīnu avots, kas nāk par labu visa organisma, tostarp arī zobu un mutes veselībai.

Tāpat arī visu veidu rieksti un sēkliņas, kas satur minerālvielas un kalciju, stiprinās zobus.

Piena produkti – ne tikai labākais kalcija avots

Visi piena produkti – piens, siers, jogurts, krējums, biezpiens, kefīrs - remineralizēs zobus, jeb vienkāršāk sakot – atjaunos minerālvielas, kuras zobi zaudējuši ēdienreizēs. Tāpat jau no bērnu dienām zinām, ka piena produkti ir lielisks kalcija avots.

Foto: depositphotos.com

Īpašas uzslavas sieram, kas ne vien veicina papildu siekalu izdalīšanos, kas attīra zobus, bet spēj arī mazināt zema pH produktu ietekmi uz zobiem. Pirms vīna glāzes – uzkod gabaliņu siera!

Zaļumi ne tikai Salātlapiņas matiem – bet Holivudas smaidam

Tādos zaļumos kā dilles, loki, pētersīļi, salāti, skābenes, kinza ir ne tikai dzelzs avots. Tajos ir jods, beta karotīns, folskābe, A, B un C vitamīns. Šī labo vielu “kompānija” ne tikai stiprina zobu emalju un veselību, bet arī atveseļo smaganas. Līdz ar organisma kopīgo veselības stiprināšanu nostiprinās arī asinsvadi, līdz ar to smaganas vairs neasiņo. Tāpat zaļumi ir šķiedrvielām bagāti, kas lieliski papildina zobu birstes ieguldījumu zobu kopšanā.

Foto: depositphotos.com

Zaļā tēja ne tikai šikam

Tā ir lielisks antioksidantu avots, īpaši, ja runa ir par polifenoliem, kuri atkarībā no situācijas vai nu iznīcina, vai vismaz aptur zobiem uzbrūkošās baktērijas.

Katehīns arī mazina nepatīkamu elpu, tāpēc ieteicams pēc ēdienreizes izdzert nesaldinātu zaļās tējas krūzi. Tā mēs attīrām mutes dobumu, un aizsargājam smaganas un zobus.

Pat paipalu maziņās oliņas...

Vistu, paipalu, zosu u.c. putnu olas satur teju visus mikroelementus, pamatvitamīnus, olbaltumvielas un ogļhidrātus, kas ir svarīgi organisma, tostarp mutes un zobu veselībai. Arī čaumala ir teicams kalcija un D vitamīna avots.

Foto: depositphotos.com

Sliktie ēdieni un dzērieni mutes veselībai:

Saldumi un cukurs

Tik tiešām visu veidu saldumi, cukuroti našķi ir lielākais ienaidnieks zobiem. Rafinētais cukurs ir tā sauktā baltā nāve zobu emaljai.

Turklāt  cukuram ir slikta īpašība palikt mutē vēl ilgi pēc pēc saldumu baudīšanas, vēl slepeni pabojājot zobus.

Foto: depositphotos.com

Kraukšķīgie našķi

Arī sāļie našķi - čipsi, krekeri, salmiņi, sausiņi, popkorns ir "teicams" materiāls zobstarpu un rieviņu aizpildīšanai, lai tur radītu baktēriju perēkli un teicamu vidi kariesam.

Dabīgi spiestās sulas?

Protams, tās ir ļoti veselīgas organismam kopumā, tomēr tām ir savas negatīvās īpašības. Pirmkārt, tās visbiežāk ir cukurotas vai izteikti skābas – tas demineralizē zobu emalju, un no biežas lietošanas sākas zobu erozija.

Otrkārt, sulas veicina zobu aplikumu, tāpēc atcerieties pēc to dzeršanas izskalot muti ar ūdeni.

Foto: depositphotos.com

Limonādes nav nemaz tik nevainīgas

Saldinātajās limonādēs ir ne tikai ļoti daudz cukura, bet arī skābes. Šis kokteilis ir agresīvs pret zobiem, ļaujot savairoties nevēlamām baktērijām.

Ēdieni un dzērieni, kas sausina muti

Siekalas ir ļoti nepieciešamas labai zobu veselības uzturēšanai, tāpēc jebkas, kas aiztur to veidošanos, veicina to, lai mutē uzkrātos baktērijas, kas netraucēti vairojas un rodas kariess.

Un ticiet mums, tiklīdz piedomāsiet pie produktiem, kas dāvā veselību zobiem un smaganām, – jūs smaidīsiet pretī pavasarim žilbinoši!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu