Arī izmēram ir nozīme – kā izvēlēties piemērotāko puķupodu sēšanai un stādīšanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Veiksmīgs sākums ir garants veiksmīgam iznākumam – tas tiešā nozīmē ir attiecināms arī uz dārza iekārtošanu un dārzkopību. Izvēloties piemērotāko puķupodu, nodrošināsi zaļojošu un plaukstošu ziedu vai garšaugu krūmu. Tuvojoties sēšanas un stādīšanas laikam, pienācis brīdis piemeklēt atbilstošākos puķupodus un ķerties pie dārza darbiem.

Kāda nozīme puķupoda izmēram?

Mēdz teikt, ka puķupodu izvēlē liela loma ir materiālam – vai nu tas ir māla, stikla vai plastmasas pods, tomēr būtiskāks aspekts būs tieši puķupodu izmērs. Augam ir nepieciešams pods, kas ir pietiekami liels un ļauj augam izplesties, bet vienlaikus tas nav pārāk liels.

Ja pods ir pārāk mazs, augšana ir ierobežota, saknes apņem poda iekšpusi un augsne strauji izžūst. Arī pārāk liels pods nodara zināmu skādi – ja auga saknes nespēj aizsniegt poda apakšu un drenāžas caurumus, tas traucēs optimāla mitruma balansa uzturēšanai. Šī iemesla dēļ puķupoda apakšā veidosies dubļaina masa, kas savukārt veicinās sakņu puvi un radīs nepatīkamu smaku.

Atrodi īsto izmēru

Katram augam ir piemērotākie puķupodu izmēri – to nosaka auga suga vai šķirne. Lai saglabātu augsnes kvalitāti un palīdzētu uzturēt optimālu mitruma līmeni, lūko pēc pareizā puķupoda.

Dekoratīvajiem augiem

* Visseklākie podi būs nepieciešami maziem sukulentiem – tiem pietiks vien ar 10 centimetrus augstiem podiem.

* Viengadīgiem augiem optimāls poda augstums būs 30 centimetri.

* Ziemcietēm – no 30 līdz 45 centimetriem.

* Krūmiem – no 45 līdz 60 centimetriem.

* Maziem kokiem – no 60 centimetriem līdz metram.

Ēdamajiem augiem

* Garšaugiem – iekštelpās augošiem garšaugiem pietiks ar 15 centimetrus dziļiem podiem, bet ārtelpās – 30 centimetriem.

* Augiem, kuru saknes aug samērā sekli, piemēram, salātlapām, zemenēm vai redīsiem – piemērots poda augstums būs no 15 līdz 30 centimetriem.

* Vidēja izmēra ēdamajiem augiem, piemēram, paprikai, baklažāniem, cukini vai kukurūzai - derēs 30 līdz 45 centimetrus dziļi podi.

* Lielākiem augiem, piemēram, tomātiem, kartupeļiem vai lielākiem ogu krūmiem derēs 45 līdz 60 centimetru augsti puķupodi.

* Citrusu vai citu augļu kociņiem – 60 cm līdz metru augsti puķupodi.

Pievērs uzmanību puķupodu formām

Ne tikai poda izmērs, bet arī forma ietekmēs, kā augsnē jutīsies augi.

Apaļi, kvadrāta vai taisnstūra

Vidēja vai liela izmēra apaļie, kvadrāta vai taisnstūra formas podi ar dziļiem rezervuāriem augsnei (sākot no 30 centimetriem līdz metram atkarībā no auga tipa) ir lieliska izvēle daudzgadīgām puķēm, krūmiem un nelieliem kokiem. Šādus puķupodus var izmantot, lai kombinētu dažādus augus, jo šeit augiem būs pietiekami daudz vietas, lai izplestos.

Sekli podi

Bļodas formas podi, kas ir seklāki par 15 centimetriem, ir lieliski piemēroti sukulentiem.

Vāzes forma

Puķupodi, kuru pamatne ir šaura, bet pakāpeniski diametrs pieaug, ir piemēroti viengadīgu puķu kombinācijām, daudzgadīgiem ziediem, mūžzaļiem krūmiem un pat nelieliem kokiem. Platā augšpuse rada pietiekoši lielu telpu augiem, lai tos varētu brīvi kombinēt.

Urnas forma

Klasiskā stila urnas formas puķupodi parasti ir liela izmēra ar šauru apakšu, lielāku augšpusi un šauru kaklu. Tādi podi derēs viengadīgiem augiem un ziemcietēm, kas ir viegli pārstādāmas.

Ņem vērā, ka garo sakņu īpašnieki, apņemot urnas formas poda iekšpusi, būs teju vai nepārstādāmi – tos būs grūti izņemt, neskādējot saknēm. Šādos podos noteikti nevajadzētu stādīt krūmus, vīteņaugus vai mazus kokus, ja vien tos neplāno tur arī atstāt.

Augsti un šauri podi

Augstie podi būs pateicīgi ziediem un nelieliem krāšņumaugiem – paaugstinātais līmenis izcels augus gluži kā uz podesta. Šādos podos nebūs tik viegli pārlaistīt augus, jo ūdens sakrāsies pašā poda apakšā zem auga saknēm.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu