Žurnālistu asociācija: Gielam nav izpratnes par vārda brīvību un tās robežām (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Televīzijas  valdes priekšsēdētājs Einārs Giels
Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Einārs Giels Foto: Zane Bitere/LETA

Jaunā Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētāja publiski paustais neapliecina viņa izpratni par sabiedriskā medija vadību, norādīja Latvijas Žurnālistu asociācijā (LŽA).

LŽA skaidroja, ka Giela ceturtdien intervijā Latvijas Radio paustais viedoklis, ka LTV raidījuma vadītājs Gundars Rēders ir pārkāpis žurnālista ētiku, jo TV tiešraidē izteicis viedokli par Giela nepiemērotību augstajam amatam, rāda, ka līdztekus vadītāja un mediju jomas pieredzes trūkumam, viņam nav izpratnes par vārda brīvību un tās robežām.

Likums par presi prasa atdalīt viedokli no ziņām, uzsvēra asociācijā, piebilstot, ka raidījumā "1:1" tas tika izdarīts. LŽA ieskatā Rēdera paziņojums ir "atbildīga žurnālista paziņojums par sabiedriskā medija vājināšanu", kas ir svarīgi visai sabiedrībai.

"Iespēja izmantot sabiedriskā medija ēteru ir ne tikai liela privilēģija, bet arī atbildība. Tā ietver pienākumu neklusēt par klaju sabiedrības interešu neievērošanu," pauda asociācijā, uzsverot, ka Rēdera paustais bijis pamatots ar faktiem, kas redzami Giela CV. LTV Ziņu dienesta kolēģi atbalsta Rēdera teikto un sagaida profesionāla vadītāja iecelšanu LTV valdē.

LŽA vēlreiz aicina Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) atcelt konkursa rezultātus, piebilstot, ka izpratne par vārda brīvību ir tikai viens no asociācijas raižu iemesliem.

Giela intervijas plašsaziņas līdzekļos nerāda izpratni par sabiedriskā medija vadību, bet NEPLP priekšsēdētājas Daces Ķezberes izteikumi Saeimā 3.aprīlī par iemesliem Evas Juhņēvičas neiecelšanai par valdes priekšsēdētāju rada nopietnu pamatu uzskatīt, ka pārkāpts Darba likumā noteiktais dzimumu diskriminācijas aizliegums, uzsvēra LŽA.

LŽA aicina Gielu uz tikšanos, jo konkursa laikā publiskas uzklausīšanas nav bijis un jautājums par LTV vadīt griboša cilvēka izpratni un uzskatiem par sabiedriskā medija neatkarību un pienākumiem skar plašāku sabiedrību nekā tikai LTV darbiniekus. LŽA aicina šim paziņojumam pievienoties arī citas organizācijas, kuras uztrauc vārda brīvība un mediju nākotne.

Kā ziņots, NEPLP pagājušajā nedēļā nolēma LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Gielu, savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču. Abiem izraudzītajiem nav darba pieredzes mediju jomā.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicinājusi NEPLP atcelt lēmumu par LTV valdes locekļu apstiprināšanu un izsludināt atkārtotu konkursu. LŽA uzskata, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst konkursa nosacījumiem un augstajām amata prasībām. "Izraudzītajam valdes priekšsēdētājam nav nekādas vērā ņemamas vadības pieredzes, bet par satura attīstību atbildīgajai valdes loceklei nav pieredzes mediju darbā, ko pati padome iepriekš atzina par noteikti nepieciešamu," pauda asociācijā.

Jaunā konservatīvā partija paziņojusi, ka Mediju politikas apakškomisijai prasīs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, kā arī aicinās izvērtēt NEPLP darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus. Savukārt "Jaunā Vienotība" paziņoja, ka NEPLP rīkotajā LTV valdes konkursā saskatāms likuma pārkāpums. Citi politiķi gan norādījuši, ka Saeimai nav tiesību lemt par LTV valdes konkursa rezultātiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu