Divas dažādas pasaules: ko par Ušakova atlaišanu runā Krievijā (41)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) izdevis rīkojumu par Nila Ušakova (S) atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas. Krievu valodā rakstošajos portālos šo notikumu atspoguļo divējādi - liberālāk noskaņotie mediji to sasaista ar korupcijas skandāliem, kamēr prokremliski noskaņotie un Kremļa sponsorētie kanāli uz tiem neliek lielāko uzsvaru, novēroja TVNET.

Pats Ušakovs neatzīst nevienu sev izteikto pārmetumu un ir gatavs tiesāties.

"Nils Ušakovs atstādināts no Rīgas mēra pienākumu pildīšanas korupcijas skandāla dēļ," vēsta Rīgā bāzētā portāla "Meduza" virsraksts. Rakstā norādīts uz "Rīgas Satiksmes" krimināllietu, izskanējušajām apsūdzībām, ka Ušakovs pieļāvis pārkāpumus, un janvārī viņa dzīvesvietā veikto kratīšanu.

Līdzīgu virsrakstu publicējis arī BBC Krievijas ziņu dienests, tāpat kā "Radio Svoboda". Kopumā šo mediju atspoguļojums ir līdzīgs kā Latvijā.

Tikmēr prokremliski noskaņotie kanāli ietur citu toni. Kā Ušakova atlaišanas iemesls daudzos minēta birokrātiskā frāze "saistību neizpildīšana un normatīvo aktu pārkāpšana". 

Kremļa propagandas tīkls RT, rakstot par Ušakova atstādināšanu, virsrakstā ievietojis paša Ušakova citātu, ka nākšoties iet "pazemojuma ceļu". Raksts sākas ar to, ka Ušakovs gatavs tiesāties un pierādīt oponentu "netaisnīgumu" un ka Ušakovu vainojot dalībā ar "Rīgas Satiksmi" saistītajās "mahinācijās", ko viņš noliedzot.

"RT aptaujātie eksperti arī uzskata, ka vēršanās pret Ušakovu notiek viņa politisko uzskatu dēļ," raksta propagandas kanāls. Tas saskan ar prokremlisko naratīvu, ko daudzi Krievijas portāli janvārī ieturēja, palaižot "pīli" par Ušakova it kā notikušo apcietināšanu.

"Latvijas Saeimas deputāte pēc Rīgas mēra atlaišanas apsūdzējis valsts amatpersonas gļēvulībā," vēsta "Vesti.ru" virsraksts. Tajā citēta no "Saskaņas" ievēlētā deputāte Regīna Ločmele-Luņova. Viņas izteikumus citējuši arī citi portāli, tai skaitā Krievijas Aizsardzības ministrijas telekanāla "Zvezda" mājaslapa.

Citi kanāli jau naktī publicētajās ziņās virsrakstos uzreiz pieminējuši to, cik ilgā laikā Ušakovs var lēmumu apstrīdēt.

Prokremliski noskaņotajos Krievijas interneta portālos Ušakovs atspoguļots kā mērs, kas iestājies par krievvalodīgo tiesībām Rīgā. "Vesti.ru" pat min, ka "vietējos nacionālistus" esot īpaši kaitinājis fakts, ka Ušakovs piedalās 9.maija pasākumos.

Portāls "Gazeta.ru", kas jau pēc Ušakova dzīvesvietas kratīšanas metās viņu aizstāvēt, par jaunākajiem notikumiem ziņo ar virsrakstu ""Viņu mērķis - pazemot": krievu Rīgas mērs atstādināts". "Gazeta.ru" uzsver, ka Ušakovs esot pazīstams kā krievvalodīgo tiesību aizstāvis Latvijā.

Portāls "Lenta.ru" gan šajā jautājumā ir citās domās. Tas raksta, ka Pūce esot Ušakovu nodēvējis par "draudu demokrātijai". Rakstā minēts, ka "Saskaņa" krievvalodīgo atbalsta dēļ nereti tiekot dēvēta par "Kremļa roku", taču krievu skolu jautājumā partija esot aprobežojusies vien ar solījumiem. 

Kopumā prokremliskajā informācijas telpā Ušakova atlaišana atspoguļota pavisam citādākā manierē nekā neatkarīgajos medijos - uzsvars tiek likts nevis uz vērienīgo korupcijas skandālu, bet gan šis notikums pasniegts kā politiskā izrēķināšanās ar krievvalodīgo tiesību aizstāvi, ignorējot vai apejot faktus.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu