Vēlēšanu cirks Ukrainā: Porošenko vienīgais atnāk uz priekšvēlēšanu "debatēm" (60)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Nedēļu pirms Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas, kurā par valsts augstāko amatu jāsacenšas pirmajā kārtā lielāko balsu skaitu ieguvušajam komiķim Volodimiram Zelenskim un pašreizējam prezidentam Petro Porošenko, uz svētdien izziņotajām kandidātu debatēm Kijevas Olimpiskajā stadionā ieradās tikai Porošenko.

Par debašu rīkošanu kandidāti vienojās pagājušajā nedēļā, bet par datumu vienoties nespēja. Zelenskis jau 3.aprīlī ierosināja rīkot debates tieši stadionā, apņemoties uz tām ierasties 19.aprīlī, tātad tikai divas dienas pirms vēlēšanu otrās kārtas. Porošenko savukārt uzaicināja sāncensi uz debatēm svētdien, 14.aprīlī, bet Zelenskis tam nepiekrita.

Porošenko svētdien ieradās stadionā, pie kura viņu sagaidīja tūkstošiem atbalstītāju, un vispirms uzrunāja viņus no skatuves ārpus stadiona, bet tad devās uz preses centru un un paziņoja, ka gaidīs Zelenski 45 minūtes, jo "pa šo laiku līdz stadionam var atbraukt no jebkura Kijevas punkta".

Šai laikā prezidents atbildēja uz žurnālistu jautājumiem, cita starpā norādot, ka pieņems otrās kārtas rezultātus, lai kādi tie būtu. Vienlaikus viņš aicināja vēlētājus "nepirkt kaķi maisā", bet savu sāncensi - "neslēpties no cilvēkiem un nebaidīties no debatēm".

Kā uzskata BBC korespondents Kijevā Džona Fišers, domājams, Porošenko cerēja, ka debates ļaus pievērst uzmanību apstāklim, ka Zelenskis nekad nav atklātībā izklāstījis savu politisko vīziju vai ļāvis iztirzāt savas idejas.

Savukārt Zelenskis, kas pirmais nāca klajā ar priekšlikumu par debatēm, iespējams, domāja, ka prezidents viņa priekšlikumu noraidīs.

Pazīstamais komiķis līdz šim ignorējis ierasto vēlēšanu kampaņas kārtību, nerīkojot mītiņus, tikai retumis sniedzot intervijas un lielākoties paļaujoties uz saziņu sociālajos tīklos. Arī par viņa patiesajiem politiskajiem uzskatiem faktiski nav zināms tikpat kā nekas.

Porošenko paziņoja, ka ir gatavs tikties ar Zelenski pirmdienas vakarā telekanāla ICTV ēterā, un kopā ar atbalstītājiem nodziedāja pazīstamo ukraiņu dziesmu "Ti ž mene pidvela" ("Tu mani piemānīji") ar vārdiem "Es atnācu, bet tevis te nav".

Prezidents arī izteicās, ka Zelenskim būtu jāpaskaidro, kādēļ viņu atbalsta tādi odiozi politiķi kā Vladimirs Žirinovskis vai Genādijs Zjuganovs.

31.martā notikušajā Ukrainas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā aktieris un studijas "Kvartal 95" mākslinieciskais vadītājs Zelenskis saņēma visvairāk balsu - 30,24%, Porošenko atstājot otrajā vietā ar 15,95% balsu, un sabiedriskās domas aptaujas vedina prognozēt Zelenska uzvaru arī otrajā kārtā.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu