Ukraina izvēlas: līdzšinējais prezidents, seriāla prezidents vai "gāzes princese"? (23)

Foto: SCANPIX
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien, 31.martā, Ukrainā notiek prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kurā iedzīvotāji izvēlēsies starp kopumā 39 kandidātiem. Lielākajai daļai kandidātu uz uzvaru gan nav ne mazāko izredžu. Saskaņā ar pēdējo aptauju rezultātiem vislielākās cerības iekļūt otrajā balsošanas kārtā, kas paredzēta 21.aprīlī, ir trim vadošajiem kandidātiem.

Šīs ir pirmās prezidenta vēlēšanas pēc dramatiskajiem notikumiem, kas Ukrainu satricināja pirms pieciem gadiem. 2014.gada februārī tā dēvētās Maidana revolūcijas rezultātā tika gāzts prokrieviskais prezidents Viktors Janukovičs, kas bēgot bija spiests meklēt patvērumu Krievijā. Tam sekoja Maskavas organizētā Krimas okupācija un aneksija, bet nedaudz vēlāk - arī bruņotais iebrukums Ukrainas kontinentālajā teritorijā. 

2014.gada maijā sarīkotajās ārkārtas prezidenta vēlēšanās uzvarēja šokolādes rūpnieks Petro Porošenko. Ukrainai neierastā kārtā viņš spēja uzvaru izcīnīt jau pirmajā vēlēšanu kārtā, iegūstot gandrīz 55% balsu. 

Savukārt par favorītu pirms šīm vēlēšanām visnotaļ negaidīti ir kļuvis komiķis Volodimirs Zelenskis, kas valsts galvas lomu spēlējis populārajā televīzijas seriālā "Tautas kalps". Viņu atbalsta 20 līdz 30% vēlētāju. Tādējādi viņš ievērojami apsteidz gan pašreizējo prezidentu Porošenko, gan bijušo premjerministri Jūliju Timošenko, no kuriem saskaņā ar aptaujām katrs var cerēt uz aptuveni 17% balsu. 

Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija apkopojusi informāciju par trīs vadošajiem kandidātiem pēc ar aptauju rezultātiem, sniedzot ieskatu viņu programmās, priekšrocībās un trūkumos, kā arī attieksmē pret Krieviju.

Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: EPA/Scanpix

Volodimirs Zelenskis, 41 gads, komiķis 

Komiķis un aktieris, kurš Ukrainas prezidentu atveido televīzijas seriālā var kļūt arī par Ukrainas prezidentu realitātē, un tas nav nekāds joks. 

Zelenskim ir juridiskā izglītība, tomēr savā specialitātē viņš nekad nav strādājis. Tā vietā viņš ar vairākiem draugiem un domubiedriem izveidoja komiķu trupu "95.kvartāls", kas gadu gaitā ir pārvērties par miljoniem vērtu biznesu, kas veido humora stāvizrādes, kā arī filmas un seriālus. 

Programma: "Es eju prezidentos uz vienu termiņu. Pirmais likumprojekts - "Par tautvaldību" - lai tauta valdībai dotu skaidrus uzdevumus ar referendumu starpniecību. Katrs uzņēmējs samaksājot 5% nodokli, iegūs iespēju legalizēt savu biznesu. Katrs bērns varēs savā kontā uzkrāt daļu līdzekļu no valsts pārdotajiem dabas resursiem. Atvieglojumu un subsīdiju monetizācija. Ukrainai jākļūst par pasaules mēroga ekoloģiskās rūpniecības supermārketu". 

Par Krieviju: "Es nevaru aizbraukt uz turieni uzstāties, man vienkārši ir slikti". 

Priekšrocības: 

Jauna, līdzšinējā politikā neaptraipīta cilvēka tēls. 

Tiek identificēts ar godīgo bezkompromisu varoni no seriāla "Tautas kalps". 

Priekšvēlēšanu laikā veica plašu aģitāciju ar koncertu starpniecību. 

Trūkumi: 

Politiskās un sabiedriskās darbības pieredzes trūkums. 

Aizdomas par ciešu saistību ar ukraiņu oligarhu Igoru Kolomoiski. 

Ticis kritizēts par to, ka viņa uzņēmumi turpinājuši strādāt Krievijā arī pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas. 

Kampaņas sauklis: "Izdarīsim to kopā!" 

Pieredze, kandidējot prezidenta vēlēšanās: nav.

Petro Porošenko
Petro Porošenko Foto: Reuters/ScanPix

Petro Porošenko, 53 gadi, Ukrainas prezidents 

Porošenko sevi dēvē par Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam visnevēlamāko prezidenta amata kandidātu. Mīl uzsvērt, ka savā dzīvē nav zaudējis nevienās vēlēšanās. 

Viens no bagātākajiem Ukrainas iedzīvotājiem. Ieņēmis gan Ukrainas ārlietu ministra, gan ekonomikas ministra amatus, bijis arī Ukrainas Drošības padomes sekretārs. 

Pirms iepriekšējām vēlēšanām solīja pārdot savu biznesu un pabeigt pretterorisma operāciju Austrumukrainā dažu nedēļu laikā. Neizdarīja nedz pirmo, nedz otro, bet par otro solījumu publiski atvainojās. 

Programma: "Mūsu misija - dalība Eiropas Savienībā un NATO, pieteikumu uzņemšanai iesniegsim 2023.gadā, iestāsimies kā reģionālais līderis. Pabeigsim iesāktās reformas, bet valsts-okupants [Krievija] atlīdzinās nodarītos zaudējumus. Mēs no Krievijas agresijas aizstāvējām ne tikai sevi, bet visu Eiropas civilizāciju. Ekonomikas stratēģiskās prioritātes: lauksaimniecība, informācijas tehnoloģijas, industriālā attīstība, transports un tūrisms. Ukraina - tā ir Eiropa". 

Par Krieviju: "Putins ļoti labi saprot, ka Ukrainas zaudēšana nozīmē krahu viņa plāniem atjaunot impēriju un atgriezt Krievijai superlielvalsts statusu". 

Priekšrocības: 

Atbalsts no gubernatoriem un lielāko pilsētu mēriem. 

Valstsvīra-patriota, Putina ienaidnieka un armijas modernizētāja tēls. 

Panāca bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienību un Ukrainas pareizticīgās baznīcas neatkarību. 

Trūkumi: 

Ukrainas iedzīvotāju milzīgā vilšanās līdzšinējā varā. 

Apsūdzības nepietiekamā cīņā ar korupciju, tostarp arī prezidentam pietuvinātajās aprindās. 

Pārmetumi nespējā izbeigt bruņoto konfliktu Austrumukrainā. 

Kampaņas sauklis: "Mēs ejam savu ceļu!" 

Pieredze, kandidējot prezidenta vēlēšanās: 2014.gads: saņēma 54,7% balsu (1.vieta).

Jūlija Timošenko
Jūlija Timošenko Foto: EPA/Scanpix

Jūlija Timošenko, 58 gadi, Augstākās radas deputāte 

Jūlija Timošenko tiek saukta par pašu spēcīgāko opozicionāru Ukrainas vēsturē. Divas reizes kandidējusi prezidenta vēlēšanās, un divas reizes finišējusi otrā.  

Politikā Timošenko ienāca 1997.gadā no gāzes biznesa - viņu Ukrainā joprojām dēvē par "gāzes princesi". 

Divas reizes bijusi Ukrainas premjerministre. Divas reizes sēdējusi cietumā par ekonomiskiem noziegumiem – abas sodāmības pati dēvē par politiskām. 

"Karojusi" ar visiem iepriekšējiem prezidentiem - iniciējusi gan Leonīda Kučmas, gan Viktora Juščenko, gan Viktora Janukoviča impīčmentu, bet neilgi pirms šim vēlēšanām pieprasījusi arī Porošenko atstādināšanu. 

Programma: "Pie "Ukrainas jaunā kursa" četrus gadus strādājuši simtiem ekspertu. Krievija kompensēs Ukrainai nodarītos zaudējumus. Pilsoņiem būs iespēja jebkurā brīdī mainīt varu ar referendumu, nevis revolūciju palīdzību. Mēneša laikā pēc inaugurācijas gāzes cena samazināsies uz pusi. Algas pēc pieciem gadiem būs Polijas līmenī. Hipotekāro kredītu likme nepārsniegs 3% gadā". 

Par Krieviju: "Kremlis ir ieinteresēts, lai Ukrainā būtu postaža un haoss, korupcija un nabadzība. Pašreizējā Ukrainas vara dara visu, lai to panāktu. Tieši tāpēc pašreizējā vara ir gan Kremļa roka, gan Maskavas kalps". 

Priekšrocības: 

Mobilizēts "triecienelektorāts", kas par "mūsu Jūliju" balso jau gadiem. 

Ilggadēja pieredze politikā.  

Plaši attīstītais politiskās partijas "Batkivščina" nodaļu un saistīto organizāciju tīkls. 

Trūkumi: 

Tiek uzskatīta par vecās paaudzes politiķi. 

Kritizēta par "gāzes vienošanām", ko viņa ar Krieviju noslēdza 2009.gadā. 

Apsūdzēta populismā. 

Kampaņas sauklis: "Ticu Ukrainai!" 

Pieredze, kandidējot prezidenta vēlēšanās: 2010.gads: pirmajā kārtā saņēma 25% balsu (2.vieta), otrajā kārtā saņēma 45,5% (2.vieta). 2014.gads: saņēma 12,8% balsu (2.vieta).

Foto: AP/Scanpix

Ukrainas vēlēšanas iepriekš bieži aizēnojušas apsūdzības rezultātu viltošanā un manipulēšanā. Šādas apsūdzības bija galvenais iemesls, kas 2004.gadā noveda pie tā dēvētās Oranžās revolūcijas.

Lai gan pēdējā laikā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji vēlēšanas Ukrainā atzinuši par samērā godīgām, atkal izskan brīdinājumi par iespējamiem rezultātu sagrozījumiem.

Šā gada rudenī Ukrainā gaidāmas arī parlamenta vēlēšanas, no kuru rezultātiem lielā mērā būs atkarīga nākamā prezidenta rīcībspēja.

Foto: AFP/SCANPIX
Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu