ES augstākās amatpersonas komentē ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē

Māris Kūrēns
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē
Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē pirmdienas vakarā satrieca visu pasauli. Arī Eiropas Parlamenta sesijā Strasbūrā otrdiena sākās ar augstāko amatpersonu līdzjūtības izteikšanu Francijai. Politiķi savās uzrunās sacīja, ka ugunsgrēks atgādinājis par Eiropas Savienības vienotību grūtā brīdī. 

Eiropas Parlamenta prezidents Antonio Tajāni sacīja, ka viņa dzīvē Parīzes Dievmātes katedrālei bijusi ļoti liela nozīme, jo viņš savulaik dzīvojis Francijas galvaspilsētā.

"Šī ir personiska traģēdija gan man kā itālim, kurš dzīvojis Parīzē, gan kā eiropietim. Tas, kas notika vakar Parīzē, ievainoja mūs visus. Mēs visi jūtam līdzi Francijas iedzīvotājiem. Būs nepieciešams ilgs laiks, lai sadziedētu šo rētu. Mums visiem ir jāpalīdz atjaunot katedrāli," sacīja Tajāni.

Foto: Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē

Viņš norādīja, ka jau pirmdienas vakarā izskanējusi ideja pie Eiropas Parlamenta plenārsēžu zāles novietot ziedojumu urnu, lai visi kopā palīdzētu atjaunot Parīzes Dievmātes katedrāli.

"Es vēlos pateikties franču ugunsdzēsējiem, kas pašaizliedzīgi cīnījās ar uguni. Eiropas Parlaments, tāpat arī Eiropas Komisija vēlas dot vēsti, ka Eiropa šajā nelaimē ir vienota,” norādīja Tajāni.

VIDEO: Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē. Otrā diena

Savukārt Donalds Tusks savā uzrunā atgādināja arī par savas dzimtās pilsētas Gdaņskas skarbo likteni, kas Otrajā pasaules karā faktiski tika iznīcināta.

"Es izsaku līdzjūtību visiem Francijas iedzīvotājiem. Es to saku ne tikai kā Eiropas pilsonis, bet arī kā Gdaņskas iedzīvotājs. Gdaņska karā tika iznīcināta, taču veiksmīgi tika atjaunota. Tas pats notiks arī ar Parīzes Dievmātes katedrāli. Šodien mēs saprotam, cik daudz mēs varam zaudēt un cik daudz bagātību un simbolu mēs kopā varam glābt,” sacīja Tusks. 

Ugunsgrēkam savā uzrunā uzmanību pievērsa arī Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers: „Vakar bija briesmīga diena visiem, kuri mīl Franciju un Parīzi. Parīze nevar būt neitrāla vieta, tā ir vieta, kurā iemīlēties vēl un vēl. Pilsētu piemeklēja traģēdija, kas ir lielāka nekā tikai arhitektūras pieminekļa sadegšana. Nozīmīga daļa Francijas ir šokā, jo tas ir ļoti liels trieciens. Eiropa ir ievainota, Parīze ir ievainota, mēs visi esam ievainoti.”

Foto: Parīzes Dievmātes katedrāle: rīts pēc ugunsgrēka

Jau vēstīts, ka pirmdienas pēcpusdienā Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlās ugunsgrēks. Liesmas apņēma tās jumtu, un ugunsgrēka rezultātā sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile, kas bijusi pārāk augsta, lai ugunsdzēsēji varētu to dzēst.

Kā norādīja ugunsdzēsības dienests, ugunsgrēka izcelšanās varētu būt saistīta ar veiktajiem renovācijas darbiem. Parīzes prokuratūra sākusi izmeklēšanu par ugunsgrēka izcelšanos.

Policija pavēstīja, ka neviens cilvēks ugunsgrēkā nav gājis bojā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja reportieriem notikuma vietas tuvumā, ka viņš lūgs starptautisku palīdzību katedrāles atjaunošanai, iesaistot arī pasaules "dižākos talantus".

Video: Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu