Kalnciema ielas grausta fasādi virzīs iekļaušanai kultūras pieminekļu sarakstā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) nolēmusi Kalnciema ielas 2b ēkas fasādi pret Raņķa dambi virzīt iekļaušanai Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas pārstāvis Edvards Ratnieks.

Procesu sākt pārvalde lēmusi pēc frakcijas deputātes Ievas Holmas priekšlikuma. NMKP jau aizvadītajā gadā bija sākusi procesu par ēku Raņķa dambī 14 un Kalnciema ielā 2b iekļaušanu kultūras pieminekļu sarakstā, taču process tika apturēts pēc tam, kad pērnā gada novembrī namos izcēlās ugunsgrēks.

Ņemot vērā, ka Kalnciema ielas 2b ēkas fasādes daļa Raņķa dambja pusē pēc ēkas daļējas nojaukšanas vēl ir saglabājusies, deputāte atkārtoti pārvaldei rosinājusi to iekļaut kultūras pieminekļu sarakstā kā vietējās nozīmes arhitektūras pieminekli.

Likums "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" nosaka, ka Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu un grozījumus tajā apstiprina kultūras ministrs. Vienlaikus likums paredz, ka NMKP par ieceri iekļaut objektu kultūras pieminekļu sarakstā jāinformē objekta īpašnieki, kuriem 30 dienu laikā jāsniedz savs vērtējums.

Kā ziņots, 2018. gadā, naktī uz 25. novembri, ēkā Kalnciema ielā 2B izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšana turpinājās vairākas dienas. Ēka jau daudzus gadus netiek apsaimniekota un ir atzīta par B kategorijas vidi degradējošu būvi.

Lai novērstu izdegušā nama bīstamību apkārtējai videi, līdz šim īpašnieku pieaicinātie būvnieki, sadarbojoties ar pašvaldības institūcijām, Kalnciema ielas nama daļu demontējuši līdz 1. stāva līmenim, bet fasāde uz Raņķa dambja pusi palikusi neskarta.

Kalnciema ielā esošā jūgendstila ēka ir celta 1914. gadā. Kopā ar ēku Raņķa dambī 14 tā veido ēku kompleksu, kura īpašnieki kopš šā gada marta ir igauņu uzņēmums SIA "NC K2B".

Īpašniekiem līdz 21. martam pašvaldībai bija jāiesniedz dokumentācija par nama konservācijas veikšanu, taču līdz šim tas nav izdarīts. Tā rezultātā pašvaldība īpašniekiem sākusi piemērot soda naudas vairāku tūkstošu eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu