Kas atrodas Mēness tālajā pusē? (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Apollo astronautu uzņemta Mēness tālās puses fotogrāfija.
Apollo astronautu uzņemta Mēness tālās puses fotogrāfija. Foto: Publicitātes foto

Veroties uz Mēnesi, tu noteikti redzi jau ierastus pleķus un ēnas uz tā virsmas. Tieši tādu pašu Mēnesi pēc saulrieta redzēja arī mūsu senči pirms daudziem tūkstošiem gadu. Bet kāda gan izskatās Mēness tālā, acij neredzamā puse?

No Zemes ir redzama tikai viena sfēriskā Mēness puse. Tikai 1959. gadā padomju kosmosa kuģim “Luna 3” izdevās nokļūt Mēness orbītā un pirmo reizi vēsturē nofotografēt Zemes dabiskā pavadoņa tālo pusi.

Mēness tālā puse mums nav redzama tāpēc, ka Zeme un Mēness atrodas relatīvi tuvu viens otram un uz katru iedarbojas pretējā objekta gravitācijas spēks, kas liek abiem objektiem rotēt lēnāk un sinhronizēti vienam ar otru.

Foto: Public Domain

Apkārt Zemei Mēness apceļo tikpat ilgā laikā, cik vajadzīgs, lai tas pilnībā apgrieztos ap savu asi, t.i., aptuveni 28 dienās. Tieši tāpēc no Zemes mēs vienmēr redzam tikai vienu Mēness pusi.

Mēness tuvā puse ir labi izpētīta, jo tā mums ir redzama. Apollo misiju astronauti nolaidās tieši uz Mēness tuvās puses, lai varētu komunicēt ar komandtiltiņu uz Zemes. Arī visi Mēness iežu paraugi nāk no pavadoņa tuvās puses.

Lai arī Mēness tālā puse no Zemes nav saredzama, nav pareizi to dēvēt par Mēness tumšo pusi, jo abas Mēness puslodes piedzīvo gan dienu, gan nakti līdzīgi kā notiek uz Zemes. Lunārā diena ir aptuveni divas Zemes nedēļas gara.

Foto: AP/Scanpix

Ar moderno satelītu palīdzību astronomi ir pilnībā izveidojuši Mēness virsmas karti. Ķīnas zonde “Chang'e 4”, kas Mēness tālajā pusē nolaidās šā gada sākumā, pašlaik pēta Aitkena baseinu un pagaidām ir vienīgais cilvēka radītais objekts, kas nogādāts tik tālu uz Mēness virsmas. Pētnieki cer, ka šī misija palīdzēs atbildēt uz daudziem jautājumiem par krātera virsmas īpašībām un atklās, vai uz Mēness ir iespējams kaut ko izaudzēt.

Foto: AFP/SCANPIX

Savukārt pavisam nesen, 11. aprīlī uz Mēness neizdevās nosēsties privāti finansētajai Izraēlas zondei “Beresheet”. Dzinēja kļūmes dēļ tā ietriecās Mēness virsmā. Ja šī misija būtu izdevusies, Izraēla kļūtu par ceturto valsti, kurai izdevies uz Mēness nosēdināt zondi.

Tā kā Mēness tālā puse nav redzama civilizācijai, tā ir “radio tumša”. Tur astronomi var uztvert un izmērīt vājus radiosignālus no kosmosa, kas citādāk būtu pazuduši radiosignālu jūklī.

Abas Mēness puses joprojām pēta roboti, gatavojoties cilvēka atkārtotai izkāpšanai uz Mēness, kas notiks Marsa misijas ietvaros.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu