Igaunijā izmeklē, vai jaunās valdības ministrs bijis vardarbīgs pret sievu (3)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Igaunijā ierosināta krimināllieta, lai pārbaudītu informāciju, kas saistīta ar jaunās valdības ārējās tirdzniecības un informācijas tehnoloģiju ministru Marti Kūziku, kurš saskaņā ar mediju ziņām gadiem ilgi fiziski un morāli terorizējis savu bijušo sievu.

"Ņemot vērā, ka runa ir par tik nopietnām apsūdzībām, ciktāl man zināms, ierosināta krimināllieta, lai pārbaudītu publiskotos faktus," Igaunijas sabiedriskajai televīzijai sacījis tieslietu ministrs Raivo Aegs.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida pirmdien izgāja no Rīgikogu sēžu zāles brīdī, kad Kūziks nodeva zvērestu parlamentam, tādēļ Kūzikam pēc zvēresta teksta parakstīšanas nācās paklanīties tukšai vietai.

Kā rakstījis izdevums "Eesti ekspress", par Kūzika agresīvo uzvedību ģimenē neatkarīgi cits no cita stāstījuši vairāki cilvēki, kas viņa ģimeni personiski labi pazīst. Cita starpā minēti divi atsevišķi gadījumi, kad Kūziks salauzis sievai roku, taču, vēršoties pie medijiem, viņa to skaidrojusi ar nelaimes gadījumiem.

Tikmēr pats Kūziks, kas pārstāv Konservatīvo tautas partiju (EKRE), paziņojis, ka šie raksti jāvērtē kā pret viņu vērsta informācijas kampaņa, kas sākusies tad, kad kļuvis zināms, ka viņš izvirzīts ministra amatam. Pēc ministra teiktā, ja aizdomas apstiprinātos, viņš pats atkāptos no amata, taču pašlaik to darīt nedomā, jo neuzskata sevi par vainīgu.

Kā norādījusi Kaljulaida, gadījumā, ja minētā informācija par Kūziku izrādītos nepatiesa, viņa būtu gatava pirmā atvainoties ministram. "Taču šobrīd, balstoties uz pašreizējo informāciju, es nevarēju rīkoties citādi," viņa atzinusi.

Ratass krimināllietas ierosināšanu vērtējis ļoti atzinīgi, uzsverot, ka skaidrība šai lietā jāgūst pēc iespējas ātrāk. Vienlaikus viņš norādījis, ka pēc minēto apsūdzību parādīšanās ir pētījis iespējas atlikt Kūzika stāšanos amatā, taču likums tādu iespēju neparedz.

Premjers arī piebildis, ka pirmdienas tikšanās laikā Kūziks, viņam acīs skatoties, apgalvojis, ka medijos minētās apsūdzības esot nepatiesas.

Ratass gan pieminējis teicienu, ka nav dūmu bez uguns, bet uz jautājumu, cik ilgi Kūziks paliks amatā, atbildējis, ka "tikmēr, kamēr nav konkrētu cilvēku, kas būtu atspēkojuši ministra teikto".

Vienlaikus valdības vadītājs piebildis, ka gadījumā, ja Kūzika vaina tiktu pierādīta, šim cilvēkam "automātiski vairs nebūtu vietas valdībā".

Tikmēr Kūzika bijusī sieva pirmdienas vakarā nosūtīja medijiem vēstuli, kurā raksta, ka pret viņas vīru sākta apmelošanas kampaņa, kas skar arī visu viņa ģimeni, tai skaitā viņa nepilngadīgos bērnus.

"Esmu jau agrāk teikusi žurnālistiem un atkārtošu vēlreiz - Marti nav bijis pret mani vardarbīgs. Divi incidenti, kas beidzās ar rokas lūzumiem, bija nelaimes gadījumi, un Marti ar tiem nav nekāda sakara. Protams, kamēr dzīvojām laulībā, esam pārdzīvojuši arī smagus laikus, ir bijuši strīdi, bet Marti nekad nav ķēries pie fiziskas vardarbības," viņa apgalvojusi, aicinot žurnālistus "vairs neizplatīt apmelojumus". "Citādi mēs ar Marti izskatīsim iespēju vērsties tiesā, lai aizstāvētu sevi un savu ģimeni," viņa brīdinājusi.

Jau ziņots, ka premjera Ratasa vadītā valdība, kurā līdz ar viņa vadīto Centra partiju un EKRE pārstāvēta arī partija "Tēvzeme", pirmdien nodeva zvērestu, un tās pirmā sēde paredzēta ceturtdien, 2.maijā.

Kūziks jau pirms apstiprināšanas amatā iekūlās citā skandālā, jo dienu pēc Igaunijas parlamenta vēlēšanām tika pieķerts pie stūres dzērumā

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu