"Delna" aicina Saeimu izstrādāt jaunu regulējumu amatpersonu atalgojuma publiskošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Sabiedrība par atklātību "Delna" aicina 13.Saeimas deputātus iespējami ātri izstrādāt jaunu regulējumu amatpersonu un publisku institūciju darbinieku atalgojuma publiskošanai, informēja nevalstiskajā organizācija.

"Delna" šodien, 7. maijā, parlamentāriešiem nosūtījusi vēstuli, aicinot izstrādāt jaunu regulējumu, ievērojot labas likumdošanas principu, kā arī konsultējoties ar nozaru speciālistiem, nevalstiskajām organizācijām, žurnālistu profesionālajām organizācijām un sabiedrību.

"Delna" atgādina, ka līdz ar Satversmes tiesas spriedumu iepriekš šo jautājumu regulējušās normas ir zaudē spēku, ievērojami vājinot atklātības līmenis un sabiedriskās kontroles mehānismu. "Tas negatīvi ietekmēs ne tikai sabiedrisko organizāciju darbu, bet arī kavēs efektīvu, ātru žurnālistikas darbu, lai sabiedrību informētu par novitātēm," norāda organizācijā.

Tās pārstāvji paredz, ka informācijas nepieejamība vēl vairāk mazinās sabiedrības uzticības līmeni institūcijām un valstij, kā arī palielinās publisko līdzekļu neefektīvas un nevienlīdzīgas izlietošanas risku.

"Jaunā kārtība nozīmē, ka informācija par izmaksāto atalgojumu būs īpaši jāpieprasa. Šis process var būt ilgs un apgrūtinošs abām pusēm. Ja netiks rasti efektīvi risinājumi amatpersonu un darbinieku algu publiskošanai, tad strauji pieaugs arī publiskajās institūcijās darbaspēka nostrādātās stundas attiecībā uz informācijas apstrādi un atbildēšanu uz individuāliem žurnālistu informācijas pieprasījumiem," pauž "Delnas" pārstāvji.

"Delna" aicina Saeimu nodrošināt informācijas pieejamību, kas ir viens no demokrātiskas, atklātas, no korupcijas brīvas un pilsoniskas sabiedrības priekšnoteikumiem.

Kā ziņots, martā koalīcijas politiķi solīja vērtēt iespējas risināt jautājumu par sabiedrības iespējām zināt valsts amatpersonu un darbinieku atalgojumu.

ST ir atzinusi, ka norma, kas paredz publicēt un vismaz astoņus gadus uzturēt valsts un pašvaldību institūciju mājaslapās informāciju par šo iestāžu amatpersonu un darbinieku atalgojumu, neatbilst Satversmei. ST šādu lēmumu pieņēmusi, jo attiecīgā norma nebija pieņemta atbilstošā likumdošanas procesā. Tā kā norma neatbilda šim sākotnējam kritērijam, ST nenonāca līdz tās vērtēšanai pēc būtības.

Pēc ST sprieduma normatīvie akti vairs neparedz pienākumu regulāri publicēt amatpersonu atalgojumu ar viņu vārdiem.

Joprojām gan ir spēkā norma, ka publiski ir pieejama informācija par Saeimas deputātu atlīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu