Bordāns: Jautājums par "Tet" īstenotās Latvijas informatīvas telpas kropļošanu jārisina visaugstākajos līmeņos (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns Foto: Evija Trifanova/LETA

Jautājums par telekomunikāciju uzņēmuma "Tet" (iepriekš "Lattelecom") īstenotās Latvijas informatīvas telpas kropļošanu jārisina visaugstākajos līmeņos, trešdien žurnālistiem atzina tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

8. maijā Tieslietu ministrijā (TM) tika organizēta diskusija par informatīvās telpas drošību mūsdienu hibrīdkara apstākļos, un tajā piedalījās dažādi eksperti, tostarp, specdienestu vadītāji.

Diskusijā apspriests jautājums par valsts kapitālsabiedrības "Tet" nozīmi informatīvajā telpā. "Šo jautājumu apspriešanu rosinājuši valsts drošības dienestu un mediju pārstāvji - kā Latvijas informatīvo telpu veido un kropļo Latvijas valsts kapitālsabiedrība, proti, "Tet" vadība," norādīja Bordāns.

Diskusijā "Tet" vadība tika pieminēta, atsaucoties uz šīs kapitālsabiedrības vadītāja izteikumiem presē, ka "visu nosaka tikai bizness". "Ja salīdzinām uzņēmuma vadības izteikumus pirms desmit gadiem un patlaban, tad jūs redzēsiet vienu un to pašu nostāju, ka viss ir tikai bizness. Tas, kādas televīzijas pamatpakas tiek piedāvātas Latvijas sabiedrībai, absolūti "Tet" neinteresē," norādīja ministrs.

Bordāns uzskata, ka Latvijas sabiedrībai un valdībai ir beidzot nopietni jārīkojas šajā jautājumā.

"Šajā gadījumā nav runa tikai par kādu konkrētu Krievijas valsts subsidētu kanālu nepārraidīšanu televīzijas pakās, bet arī par proporcijām, proti, kādās proporcijās ir Eiropas un Latvijas kanāli. Protams, ir jautājums, kāpēc šis valsts uzņēmums ir izvēlējusies darboties mediju tirgū. Jūs visi atceraties, kā kardināli mainījās informatīvā telpa, kad aptuveni pirms desmit gadiem "Tet" faktiski televīzijas kanālos ieviesa divvalodību, proti, ieviests Krievijas kanālu spēks," norādīja ministrs.

Ministrs vērsa uzmanību, ka jau toreiz par šādu "Tet" rīcību izskanēja brīdinājumi, taču līdz šim nekas nav mainījies.

"Ja desmit gadi ir nepietiekams laiks veikt efektīvus risinājums, tad tas liecina par valsts institūciju vājumu nosargāt informatīvo telpu," vērtēja politiķis, uzsverot, ka, viņaprāt, šis valsts kapacitātes vājums ir jāizbeidz. "Tāpēc rosināsim visaugstākajos līmeņos šos jautājumus izlemt," norādīja ministrs.

"Tet" pieder valstij Privatizācijas aģentūras personā (51%) un Dānijā reģistrētajam "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). "Tet" grupā ir uzņēmumi "Tet", "Citrus Solutions", "Lattelecom Technology", "Helio Media" un "Baltijas datoru akadēmija". "Tet" pieder 23% SIA "Latvijas mobilais telefons" daļu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu