Lietuvas premjers atkāpšoties no amata, ja neiekļūs prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas Ministru prezidents Sauļus Skvernelis
Lietuvas Ministru prezidents Sauļus Skvernelis Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis paziņojis, ka atkāpsies no valdības vadītāja amata, ja neiekļūs prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.

"Varu skaidri pateikt - ja es vai mēs šodien zaudēsim, ja neiekļūsim otrajā kārtā, es 12.jūlijā noteikti iesniegšu atlūgumu. Tā ir valdības darba pēdējā diena, un valdība demisionēs," sacīja Skvernelis svētdienas vakarā žurnālistiem savā vēlēšanu štābā.

12.jūlijā stāsies amatā jaunievēlētais prezidents. Atbilstoši Lietuvas konstitūcijai, stājoties amatā jaunajam prezidentam, valdība noliek pilnvaras, taču parasti jaunais prezidents valdības vadītāju nemaina.

Tomēr Skvernelis norādīja, ka gadījumā, ja neiekļūs otrajā kārtā, viņš valdības vadītāja amatā nepaliks.

"Es savu pozīciju esmu paudis - ja būšu trešais vai zemākā vietā - noteikti nē," uzsvēra Skvernelis.

Viņš norādīja, ka gadījumā, ja neiekļūs otrajā kārtā, neiesniegs atlūgumu uzreiz, bet pagaidīs līdz 12.jūlijam, lai neradītu jucekli.

Jau ziņots, ka Lietuvā svētdien notika valsts prezidenta vēlēšanas, kurās bija deviņi kandidāti.  Lielākais atbalsts tiek prognozēts neatkarīgajam kandidātam, ekonomistam Gitanam Nausēdam, Seima deputātei, bijušajai finanšu ministrei Ingrīdai Šimonītei, kas ir lielākās opozīcijas partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" kandidāte, un premjerministram Sauļum Skvernelim, ko par savu kandidātu izvirzījušas abas valdošās koalīcijas partijas Zemnieku un zaļo savienība un Sociāldemokrātu darba partija.

Kā liecina priekšvēlēšanu sabiedriskās domas aptaujas, katrs no viņiem var cerēt uz aptuveni piektdaļu vēlētāju balsu.

Vēlēšanu ieciekņi ir slēgti, notiek balsu skaitīšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu