Burovs aicina VK revīzijā konstatētās nepilnības vērtēt bez emocijām (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Oļegs Burovs
Oļegs Burovs Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts kontroles revīzijā konstatētās nepilnības Rīgas pašvaldības nodibinājumos ir jāvērtē bez emocijām, uzskata Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs atzina, ka pašlaik viņam esot ļoti grūti vērtēt situāciju un spriest par iespējamajām rīcībām, ņemot vērā, ka domes vadībā darbība sākta tikai pirms dažām nedēļām.

"Man grūti kā atbildīgajai amatpersonai patlaban komentēt. Man pašam personīgi, lai izvērtētu, nepieciešami daži mēneši," uzsvēra politiķis, gan atzīstot, ka, ņemot vērā revidentu ziņojumu, viņam esot jautājumi par abiem Valsts kontroles redzeslokā nonākušajiem nodibinājumiem.

Burova ieskatā, Valsts kontroles ziņojums ir kā sacerējums, ko var viegli pārpublicēt portālos. Viņam vairāk gribētos saturu, nevis emocijas. "Sev gribu konkrētas lietas. Negribu pateikt ne slikti, ne labi tagad," teica Burovs.

Viņš solīja, ka, ja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) būs sniedzis savus secinājumus par pārbaudāmajiem subjektiem, attiecīgie lēmumi tiks pieņemti nekavējoties. Vienlaikus Burovs norādīja, ka jebkādus lēmumus par nodibinājumu valdes locekļiem pieņems tikai pēc konkrētu tiesībsargājošo institūciju sprieduma.

Atgādinot par Rīgas 1.slimnīcas valdes locekļa Genādija Sevastjanova (S) aizturēšanu, Burovs aicināja pret Valsts kontroles secinājumiem attiekties bez emocijām. "Par Sevastjanovu bija liela rezonanse, bet nedomāju, ka sausais atlikums būs liels. Tāpēc arī te bez emocijām jāsagaida rezultāts," teica Burovs.

Viņš uzsvēra, ka viņam kopā ar vicemēru Vadimu Baraņņiku (S) pašlaik esot ļoti grūti atbildēt par to, kas ir bijis iepriekš.

"Varu apsolīt: no mūsu puses atbildība ir izdarīt secinājumus kā par šiem, tā citiem nodibinājumiem. Mēs varam jums apsolīt, ka izdarīsim secinājumus, esam spējīgi to izdarīt. Es varbūt daudz ko nezinu un nebaidos to atzīt. Bet es nebaidos no atbildības. Man pašlaik ir grūti komentēt daudzas lietas. Mēs visi esam ieinteresēti, lai domes darbība mainās," teica Burovs.

Savukārt Baraņņiks sacīja, ka sadarbība ar Valsts kontroli bijusi apjomīga, taču konstruktīva, un ka pašvaldība sniegusi atbildes uz visiem revidentu jautājumiem. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka ne visas pašvaldības atbildes, sastādot revīzijas ziņojumu, esot ņemtas vērā.

Komentējot Valsts kontroles pārmetumus par to, ka pašvaldība bez jebkāda pamatojuma nodibinājumiem piešķīrusi dotāciju, gan Baraņņiks, gan Burovs norādīja, ka tas neatbilst patiesībai, jo, piemēram, šogad "Riga.lv" piešķirts mazāks finansējums, nekā viņi lūguši, kas nozīmē, ka naudas pieprasījums ticis vērtēts. Šogad no pašvaldības budžeta "Riga.lv" saņēma 1,77 miljonus eiro.

Pēc Baraņņika teiktā, Rīgas Tūrisma attīstības biroja dotācija šogad samazināta, jo, sadarbojoties ar Valsts kontroli, samazināts arī darbinieku skaits, kas nozīmē, ka pašvaldība jau savlaicīgi ņēmusi vērā revidentu ieteikumus.

Kā ziņots, Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka Rīgas pašvaldība trīs gadu laikā caur biedrībām un nodibinājumiem nesaimnieciski izlietojusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas. Revīzijā Valsts kontroles galveno uzmanību veltījusi diviem Rīgas pašvaldības dibinātiem nodibinājumiem - RTAB un "Riga.lv".

Revidenti secinājuši, ka pašvaldības biedrības bez jebkāda pamatojuma saņēmušas dāsnas budžeta dotācijas, lai naudu izlietotu apšaubāmās ziedošanas shēmās, neizprotamās darbībās ar preču zīmēm, kā arī algās, iespējams, fiktīvi nodarbinātām personām. Tāpat revidentiem neesot skaidri biedrību finansējuma piešķiršanas principi dažādu projektu īstenošanai.

Revīzijā kopumā esot konstatēti būtiski trūkumi biedrībām un nodibinājumiem sniegtā finansējuma plānošanas, piešķiršanas un uzraudzības procesos, un tas liekot secināt, ka Rīgas pilsētas pašvaldība triju gadu laikā nesaimnieciski iztērējusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas.

KNAB darbinieki šorīt ieradās RTAB un Rīgas domes telpās, lai veiktu kratīšanu kriminālprocesā, kas ierosināts pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu, viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu.

KNAB šodien informēja, ka ilgstoša un apjomīga darba rezultātā, analizējot iegūto informāciju, 5.aprīlī tas sācis kriminālprocesu pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu.

Informācijas ieguvē KNAB cieši sadarbojies ar Valsts kontroli. Vienlaikus kriminālprocesuālās darbības šodien tiek veiktas arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu