12 dārza garšaugi, kuriem būtu jābūt katrā dārzā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Vasaras ir laiks, kad savas maltītes var veiksmīgi papildināt ar pašu dārzā ievāktiem garšaugiem, izslēdzot vajadzību skriet uz veikalu pēc piedevas rīta biezpienam vai zupai. Garšaugi ir tie zaļumi, kurus ir iespējams audzēt gan dārzā, gan uz palodzes puķupodā. Lūk, 12 garšaugi, kuriem noteikti būtu jābūt katra dārznieka dobē vai puķupodā.

Baziliks

Bazilika saldais aromāts būs lielisks papildinājums salātiem, tomātmaizēm un sacepumiem. Rudenī baziliku sakaltē vai sasaldē un izmanto visu gadu. Ja pagadījusies bagātāka raža, no šī garšauga var pagatavot pesto.

Foto: Unsplash

Salvija

Pelēcīgo lapu īpašnieces dārzu padara maigāku un vizuāli vēsāku, bet ēdienu garšu – intensīvāku. Šiem augiem nav nepieciešama pārmērīga laistīšana, tāpēc salvija augs griezdamās visu cauru vasaru.

Timiāns

Šis ir viens no visbiežāk dārzos sastopamajiem garšaugiem – tos ir viegli izaudzēt un tie neprasa īpašas rūpes. Ņem vērā, ka ne visas timiāna šķirnes ir ēdamas, tāpēc, pirms pērc sēklas, pārliecinies, vai augu drīkst izmantot pārtikā.

Lavanda

Lavandas ir daudzu dārznieku stādāmo vai sējamo augu sarakstā tieši vizuālā un aromāta aspekta dēļ. Šie augi ir īpaši izturīgi pret sausumu, teju kā magnēts piesaista bites un mīl sauli – kā nekā lavandas dzimtene ir Vidusjūras reģiona valstis. Lavandas ziediņus var izmantot konditorejas izstrādājumu pagatavošanā, pie gaļas ēdieniem un kokteiļos.

Foto: Unsplash

Dilles

Dažos dārzos dilles aug kā nezāles – tās ir sastopamas it visur un arī nav pārāk prasīgas attiecībā uz kopšanu. Šie augi ir iecienītākais latviešu ēdienu garšaugs, tāpēc kaut vai šī iemesla dēļ dillēm būtu jāaug piemājas dārziņā.

Oregano un majorāns

Oregano un majorāns ir augi, kas arī neprasa pārāk lielu piepūli un rūpes. Sava dārziņa augu kolekciju papildini ar oregano vai mazliet saldāku tā radinieku – majorānu. Lapas ievāc tad, kad augam ir izauguši ziedu pumpuri.

Piparmētra

Arī piparmētra ir īpaši nozīmīgs augs latviešu un arī pasaules virtuvē – no šiem augiem var pagatavot gan atspirdzinošus mojito kokteiļus, gan  piparmētru tēju, nemaz nerunājot par saldējumu, kūku un citu desertu dekorēšanu. Piparmētrām ir tieksme izplesties, tāpēc šo augu stādi puķupodā.

Foto: Unsplash

Rozmarīns

Dažkārt gadās aizmirst, ka šis adatainais, teju vai skuju zariem līdzīgais augs ir arī ēdams. Rozmarīns ir augs, kam patiks siltums un sausums, tāpēc sēj to puķupodā un vēsākajās vasaras dienās un naktīs šo augu ienes iekštelpās.

Citronzāle

No eksotiskajiem garšaugiem noteikti ir vērts izmēģināt citronzāli – šis augs noderēs Āzijas ēdienu pagatavošanai, tējām, zupām un desertiem. Lai gan mūsu platuma grādos šie augi ziemā var izsalt, daži no tiem priecēs arī nākamajā gadā – lai efektīvāk pārzieminātu citronzāli, sēj to puķupodos.

Pētersīļi

Arī pētersīļi ir latvieša dārzam vitāli nepieciešams augs, kas noderēs neskaitāmi daudzu ēdienu pagatavošanai. Arī šo garšaugu ir iespējams audzēt visu gadu puķupodā un papildināt maltīti ar vieglu vasaras garšu pat ziemas mēnešos.

Foto: Unsplash

Estragons

Franču virtuves stūrakmens estragons ir īsta kulinārā vērtība, kas garšo pēc lakricas un anīsa apvienojuma. Šos garšaugus vari izaudzēt no spraudeņa vai sēklas. Ņem vērā, ka estragons būs prasīgs attiecībā uz mitrumu un saules gaismu – tam vislabāk patiks vakara saule.

Sīpolloki

Visbeidzot – sīpolloki. Bez šiem garšaugiem neiztiks neviens latvietis. Šie augi ir lielisks papildinājums salātiem, zupām, pat kartupeļu ēdieniem, biezpienam un zivju ēdieniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu