ES no "nodokļu paradīžu" saraksta svītro Arubu, Barbadosu un Bermudu salas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Savienība (ES) no tā dēvēto nodokļu paradīžu saraksta svītrojusi Arubu, Barbadosu un Bermudu salas.

Šīs teritorijas no nodokļu patvēruma valstu saraksta dzēstas tikai divus mēnešus pēc tam, kad tajā tika iekļautas par nesadarbošanos ar bloku centienos vērsties pret izvairīšanos no nodokļiem.

"Barbadosa augstākajā politiskajā līmenī ir apņēmusies kliedēt ES šaubas," teikts ES ārlietu ministru kopīgajā paziņojumā, kurā norādīts, ka Aruba un Bermudu salas jau ir izpildījušas savas apņemšanās.

Barbadosa un Bermudu salas ir pārceltas uz tā dēvēto pelēko sarakstu ar vairākiem desmitiem valstu un teritoriju, kuru saistības tiek cieši uzraudzītas, bet Aruba ir pilnībā izpildījusi savas saistības, norādīts ministru paziņojumā.

Nabadzības mazināšanas aizstāvju grupa "Oxfam" kritizēja ES lēmumu, paziņojot, ka "ES valdības kārtējo reizi ir atlaidušas brīvībā dažas no pasaulē lielākajām nodokļu paradīzēm. Reformas, kam piekritušas Bermudu salas, Barbadosa un Aruba, neapturēs tās no darbības kā nodokļu paradīzēm".

ES melno sarakstu sistēma tika izveidota 2017.gadā, blokam pastiprinot cīņu pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas pēc tam, kad, piemēram, tā dēvētajos Panamas dokumentos, tika publiskota informācija par to, kā personas un uzņēmumi izmanto likumu nepilnības, lai izvairītos no nodokļu nomaksas.

Pēc šāda lēmuma "nodokļu paradīžu sarakstā" ir 12 valstis un teritorijas: Amerikāņu Samoa, Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), ASV Virdžīnu salas, Beliza, Dominika, Fidži, Guama, Māršala salas, Omāna, Samoa, Trinidada un Tobago, kā arī Vanuatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu