"Reuters": Zviedrijas prokuratūra pieprasījusi Asanža aizturēšanu

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Džūljens Asanžs
Džūljens Asanžs Foto: AFP/SCANPIX

Zviedru prokurors, kurš vada izmeklēšanu saistībā ar vietnes "WikiLeaks" dibinātājam Džūljenam Asanžam izteiktajām apsūdzībām izvarošanā, pirmdien oficiāli pieprasījis Asanžu apcietināt, ziņo aģentūra "Reuters".

Ja Asanža aresta prasība tiks apmierināts, tas būs pirmais solis ceļā uz Asanža izdošanu no Lielbritānijas, kur viņam piespriests 50 nedēļu cietumsods par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā.

Zviedrija 13.maijā atjaunoja izmeklēšanu par apsūdzībām izvarošanā, kas Asanžam tika izvirzītas 2010.gadā.

Asanža izdošanu varētu pieprasīt gan Zviedrija, gan ASV.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturējās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu, un Ekvadora viņam piešķīra politisko patvērumu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu.

Asanžu 2010.gadā izvarošanā apsūdzējušās sievietes advokāte iepriekš paziņoja, ka viņa un viņas kliente lūgs Zviedrijas prokurorus atsākt 2017.gadā izbeigto izmeklēšanu.

Divas sievietes apsūdzēja Asanžu izvarošanā un citos seksuāla rakstura noziegumos pēc "WikiLeaks" konferences Stokholmā 2010.gadā. Asanžs apsūdzības noliedz, sakot, ka seksuālās attiecības notikušas ar visu iesaistīto pušu piekrišanu.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu