Atsaucoties Armēnijas premjera aicinājumam, protestētāji bloķē tiesas (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Armēnijas premjera Nikola Pašinjana atbalstītāji pie tiesas Erevānā. 20.maijs, 2019
Armēnijas premjera Nikola Pašinjana atbalstītāji pie tiesas Erevānā. 20.maijs, 2019 Foto: AFP / Scanpix

Atsaucoties Armēnijas premjerministra Nikola Pašinjana aicinājumam rīkot demonstrācijas pret tiesnešiem, kurus premjers apsūdzējis politiskā angažētībā, protestētāji pirmdien galvaspilsētā Erevānā un citur valstī vairākas stundas bloķēja ieejas tiesu ēkās.

Pēc tam kad Erevānas tiesa no pirmstiesas apcietinājuma bija atbrīvojusi bijušo prezidentu Robertu Kočarjanu, Pašinjans sestdien aicināja armēņus "bloķēt tiesu ēkas visā republikā".

Simboliskā akcija notiek laikā, kad Pašinjans, kurš pirms gada vadīja tautas protesta kustību pret bijušo prezidentu Seržu Sarkisjanu un korumpēto eliti, cenšas konsolidēt varu.

"Mūsu mērķis ir radīt neatkarīgu tiesu varu Armēnijā," video uzrunā valsts iedzīvotājiem, kas publicēta sociālajā tīklā "Facebook", sacīja premjers.

Spītējot lietusgāzēm, Pašinjana atbalstītāji pulcējās piketos līdzās Konstitucionālās tiesas un Erevānas pilsētas tiesas ēkām, līdz Pašinjans aicināja protesta akciju pārtraukt.

Kočarjans tiek apsūdzēts, ka 2008.gadā falsificējis vēlēšanas par labu paša izraudzītajam sabiedrotajam Seržam Sarkisjanam. Ja viņa vaina apsūdzībās par "konstitucionālās iekārtas gāšanu" tiks pierādītas, viņam draud līdz 15 gadiem cietumā.

Viņš tika aizturēts jūlijā, tad uz neilgu laiku atbrīvots, bet decembrī aizturēts atkal un atradās pirmstiesas apcietinājumā. Tomēr sestdien Erevānas tiesa viņu atbrīvoja līdz galīgajam spriedumam šajā lietā. Pašinjans lēmumu, kas šajā Kaukāza valstī izraisījis plašu sašutumu, nosodījis kā politiski motivētu.

Sagaidāms, ka pirmdien Pašinjans uzstāsies ar runu par "revolūcijas otro un vissvarīgāko posmu".

Kočarjans vadīja Armēniju līdz 2008.gadam, kad tika ievēlēts Sarkisjans, kas pie varas palika līdz 2018.gada protestiem pret viņa centieniem palikt valsts vadībā arī turpmāk, un viņš bija spiests atkāpies. Viņš apsūdzības noraidījis kā Pašinjana "politisko vendetu".

2008.gadā spriedze pārauga vardarbīgās sadursmēs starp policiju un vēlēšanās zaudējušā opozīcijas kandidāta atbalstītajiem, kas uzskatīja, ka vēlēšanu rezultāts ir viltots. Dzīvību zaudēja astoņi protestētāji un divi policisti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu