Praktiski padomi ⟩ Kaitinošie rožu kaitēkļi. Dabiski veidi, kā tikt galā ar laputīm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Tuvojoties rožu plaukšanas laikam, sāk aktivizēties arī laputis - mazi zaļi, pelēcīgi vai pat balti kukaiņi, kas kolonijās pārņem augu lapas, stiebrus un arī saknes. 

Šie kukaiņi pārnēsā dažādas augu slimības un veicina anomāliju rašanos, tāpēc, pamanot laputis uz iecienītā rožu krūma, ir jāsāk rīkoties.

Lūk, dabiskas metodes, kā tikt galā ar laputīm.

Augu atlase

Lai gan laputīm ļoti patiks augu lapas un stiebri, tomēr pastāv arī tādi augi, kas laputīm īpaši neies pie sirds.

Blakus augiem, piemēram, kokiem, krūmiem, rozēm vai lakstaugiem, kurus parasti mēdz iekarot laputu bari, iesēj vai iestādi laputis atbaidošos augus.

Tāpat rudenī, kad uznāk pirmās salnas, novāc nokaltušos un savītušos augus, lapas, vecus, viengadīgus augus un augļus, kur varētu pārziemot kukaiņi. 

Lūk, augi, kas nepatiks laputīm.

  • Augi, kas piesaista dabiskos laputu ienaidniekus: āboliņš, piparmētras, dilles, fenhelis, pelašķi.
  • Augi, kuru smarža nepatīk laputīm: kaķumētras, ķiploki, sīpolloki un sīpoli.
  • Augi, kuri darbojas kā laputu slazdi: cīnijas, dālijas, asteres, sinepes un kreses.
Foto: Pixabay

Fiziska attīrīšana

Ūdens: notrauc  laputis no auga ar spēcīgu ūdens strūklu. Šī metode ir efektīvāka sezonas sākumā, kad laputu kolonija ir tikai sākusi vairoties. Metode gan nebūs pārāk ieteicama jauniem augiem, kas vēl ir trausli, bet to var izmēģināt uz daudzgadīgajiem augiem.

Noņemšana ar roku: uzvelc dārza cimdus un ar pirkstiem notīri laputis no stumbriem, lapām, dobēm. Saraus kukaiņus kādā tukšā plastmasas kārbā, piemēram, tukšā margarīna kastītē, un ielej tajā ziepjūdeni. 

Foto: Pixabay

Dabiski līdzekļi pret kukaiņiem 

Ziepjūdens: pagatavo savu laputu spreju - pudelē ielej dažas ēdamkarotes šķidro ziepju un ūdeni, uzskrūvē izsmidzinātāja uzgali un pudeli sakrati.

Šķidrumu izsmidzini tieši uz laputīm. Pievērs uzmanību ziepēm - tām nevajadzētu saturēt mīkstinošas vielas vai spēcīgus attaukotājus.

Ziepes noārda kukaiņu ārējo čaulu un tos nogalinās. Neaizmirsti apsmidzināt arī oliņas un kāpurus. Ziepes nenodarīs kaitējumu mārītēm, putniem vai bitēm. 

Nīma eļļa: dabiska nīma eļļa atbaida laputis, kā arī citus kaitēkļus - māņbruņutis, kāpostu tārpus, vaboles, skudras un tauriņu kāpurus.

Apsmidzini ar to augus, līdzīgi kā ar ziepjūdeni, vai atšķaidi to ūdenī un izsmidzini uz laputu kolonijām. 

Aromātiskās eļļas: bez nīma eļļas ir arī citi brīnumlīdzekļi, kas atbaidīs sīkos kukaiņus. Sajauc četrus līdz piecus pilienus piparmētru, rozmarīna un timiāna aromātiskās eļļas nelielā pudelē ar izsmidzinātāju.

Apsmidzini ar to laputu skartās vietas. 

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu