Turpinoties koalīcijas sarunu krīzei, Izraēlai draud jaunas vēlēšanas (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu Foto: Reuters/ScanPix

Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu nespējot panākt vienošanos par koalīcijas valdības izveidi, pirmdien palielinājusies iespēja, ka Izraēlā tiks rīkotas šogad jau otrās parlamenta vēlēšanas.

Tuvojoties valdības izveidošanas termiņa beigām, nule kā ievēlētais Izraēlas parlaments pirmdien sāka darbu pie likumprojekta par likumdevēju sapulces atlaišanu, apstiprinot to sākotnējā lasījumā. Lai likumprojekts tiktu pieņemts, tas jāapstiprina vēl trīs lasījumos.

9.aprīļa parlamenta vēlēšanās Netanjahu partija "Likud" nodrošināja 35 no Kneseta 120 vietām, bet kopā ar tradicionālajiem sabiedrotajiem - 65 vietas.

Tomēr potenciālās koalīcijas izveides ceļā pēdējo dienu laikā sarežģījumus radījis bijušais aizsardzības ministrs Avigdors Lībermans.

Viņš uzstāj uz likuma pieņemšanu, kas noteiktu, ka armijā ir jāiesauc arī gados jaunie ultraortodoksālā jūdaisma sekotāji, tieši tāpat kā vairums ebreju vīriešu.

Netanjahu ultraortodoksālie sabiedrotie pieprasa izņēmuma statusu saglabāt.

Bez Lībermana partijas "Yisrael Beiteinu" Netanjahu nespēj nodrošināt vairākumu.

"Likums par iesaukšanu armijā ir kļuvis par simbolu, un mēs nekapitulēsim lietā par simboliem," preses konferencē sacīja Lībermans, solot, ka uzstās uz jaunām vēlēšanām, ja viņa prasības netiks izpildītas.

Kaut arī Lībermans ir dedzīgs nacionālists, viņš iestājas arī par sekulāru programmu, kas ir svarīga viņa politiskajai bāzei, kuru veido imigranti no bijušās PSRS.

"Likud" iesniegusi dokumentus parlamenta atlaišanai, un tam, pēc visa spriežot, ir vairākuma atbalsts, tomēr priekšlikums var jebkurā brīdī tikt atsaukts, ja tiks rasts kompromiss.

Lielākā opozīcijas partija "Zilais un baltais", kurai arī Knesetā ir 35 vietas, aicinājusi koalīcijas veidošanu uzticēt tai, tomēr balsojums par parlamenta atlaišanu automātiski nozīmēs jaunu vēlēšanu rīkošanu.

Kā liecina sabiedriskās domas domas aptaujas, jaunās vēlēšanas daudz neatšķirtos no iepriekšējām. Ja koalīcijas sarunas izjuks un tiks rīkotas jaunas vēlēšanas, tās varētu notikt jau augusta beigās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu