Everestā šajā alpīnisma sezonā dzīvību zaudējuši jau 11 kalnos kāpēji

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Everestā pirmdien gājis bojā 62 gadus vecs amerikāņu alpīnists, tādējādi šajā kalnos kāpšanas sezonā pasaules augstākajā virsotnē dzīvību zaudējuši jau 11 cilvēki.

Kristofers Kališs "savu pēdējo saullēktu redzēja no augstākās virsotnes uz Zemes", viņa brālis Marks paziņoja laikrakstam "Denver Post".

Marks Kališs informēja, ka viņa brālis Everestā uzkāpa gandrīz ideālos laikapstākļos pēc tam, kad izklīda pagājušajā nedēļā izveidojušies pūļi ceļā uz virsotni. Tādējādi Kristofers Kališs, kurš ikdienā bija jurists, bija sasniedzis katra kontinenta augstāko virsotni.

Kāds 56 gadus vecs īrs piektdien nomira savā teltī atceļā pēc virsotnes sasniegšanas, bet viņa nepāliešu pavadonis nomira tajā pašā dienā pēc tam, kad ar helikopteru tika nogādāts Everesta bāzes nometnē.

Dienu vēlāk kāds brits nomira atceļā no virsotnes, bet cits īru alpīnists pazuda 16.maijā un tiek uzskatīts par bojāgājušu.

Trīs Indijas alpīnisti - divas sievietes un vīrietis - gāja bojā pagājušajā nedēļā atceļā no virsotnes, kad simtiem kalnos kāpēju centās sasniegt virsotni, izmantojot īso brīdi ar labvēlīgiem laikapstākļiem.

Mēneša sākumā atceļā no virsotnes dzīvību zaudēja divi alpīnisti no ASV un Indijas, bet kāds austrietis gāja bojā 8848 metrus augstā kalna Tibetas pusē.

Alpīnisma kompānijas "Peak Promotion" izpilddirektors šerpa Babu norādījis, ka cilvēku pūļi bija pārslogojuši maršrutu no ceturtās nometnes līdz pašai virsotnei.

Simtiem alpīnistu pavasara alpīnisma sezonā mēģina uzkāpt Everestā un citās Himalaju virsotnēs.

Pavasara alpīnisma sezonā atļaujas kāpt kalnā ir 41 komandai, kurās kopumā ir 378 alpīnisti. Viņiem nonākt virsotnē palīdz tāds pats skaits gidu no Nepālas.

Pērn Everestā dzīvību zaudēja pieci alpīnisti.

Everesta "nāves zona" sākas pirms pašas 8848 metrus augstās virsotnes aptuveni 8000 metru augstumā, kur kāpējiem jāsaskaras ne tikai ar fiziskām, bet arī ar bioloģiska un psiholoģiska rakstura grūtībām - jāpieveic stāva nogāze stipri retinātā gaisā, kurā cilvēks bez skābekļa baloniem nav spējīgs izdzīvot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu