SAB nekomentē, vai sācis pārbaudīt prezidenta kandidātu atbilstību valsts noslēpuma pielaides saņemšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis
Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis Foto: Evija Trifanova/LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) nekomentē vai sācis pārbaudīt Valsts prezidenta amata kandidātu atbilstību valsts noslēpuma pielaides saņemšanai, aģentūra LETA noskaidroja birojā.

Kā ziņots, Saeima par Valsts prezidenta ievēlēšanu lems trešdien, 29.maijā. Valsts prezidentam nepieciešama augstākās kategorijas pielaide.

Uz Valsts prezidenta posteni kopā pretendē trīs personas. Koalīcijas deputāti pieteikuši Levita kandidatūru, Zaļo un zemnieku savienība prezidenta amatam izvirzījusi tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru, bet daži "KPV LV" iekšējās opozīcijas deputāti - parlamentārieti Didzi Šmitu.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis nekandidēt uz otro termiņu augstajā amatā.

Likumā minēti septiņi punkti, kāpēc personai tiek liegta pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem. Likums paredz, ka pielaidi nevar izsniegt, piemēram, ja personas rīcībspēja ir ierobežota likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat pielaidi nevar izsniegt, ja persona bijusi PSRS vai kādas ārpus NATO un ES esošas dalībvalsts drošības dienesta darbinieks vai aģents.

Pieeja valsts noslēpuma objektiem tiek liegta arī personai "par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu", kā arī personai, kurai konstatēti psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola vai narkotiku lietošanas dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu