Lietuvas premjers noraida apgalvojumu par zaļzemnieku uzvaru trīs vēlēšanās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis trešdien noraidījis apgalvojumu, ka Zemnieku un zaļo savienība, kas viņu deleģējusi valdības vadītāja amatam, ir turējusi savu solījumu uzvarēt gan Eiropas Parlamenta (EP), gan valsts prezidenta vēlēšanās, gan šā gada martā notikušajās pašvaldību vēlēšanās, kā izteicies tās līderis Ramūns Karbauskis.

Kā norādījis premjers, kas ar zaļzemnieku atbalstu kandidēja uz prezidenta atbalstu, taču neiekļuva otrajā kārtā, viņš jēdzienu "uzvara" saprot citādi.

"Parasti ar to jāsaprot absolūta uzvara - ja esi pirmais kādā reitingā. Lai tad katrs par to spriež pats," viņš sacījis žurnālistiem valdībā. "Es zinu, ka prezidenta vēlēšanas mēs zaudējām."

Skvernelis piebildis, ka izvērtēs iespējas pats iestāties Zemnieku un zaļo savienībā "atkarībā no procesiem, kas notiek partijā", bet pagaidām par to spriest būtu pāragri.

Viņš arī noraidījis pieņēmumus, ka apsver iespēju dibināt savu partiju.

Kā ziņots, Skvernelis 12.maijā notikušajā prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā palika trešajā vietā, būtiski atpaliekot no diviem spēcīgākajiem kandidātiem - bijušās finanšu ministres Ingrīdas Šimonītes, kuru izvirzīja parlamenta opozīcijā esošā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas Kristīgie demokrāti", un ekonomista Gitana Nausēdas, kurš startēja kā neatkarīgais kandidāts un pārliecinoši uzvarēja otrajā kārtā.

Zaļzemnieki gan sākotnēji kritizēja Nausēdu, apgalvodami, ka arī viņš faktiski esot uzskatāms par konservatīvo kandidātu, taču otrajā kārtā nolēma atbalstīt tieši viņa kandidatūru.

Jautāts, kā viņš vērtē savas partijas sniegumu aizvadītajās vēlēšanās, Karbauskis otrdien žurnālistiem atbildēja: "Ļoti priecājos, ka mums ir jauns prezidents, kura uzskati par valsts nākotni sakrīt ar mūsējiem."

Premjers arī paudis viedokli, ka zaļzemnieku līderim pēc aizvadītajām vēlēšanām būtu jāiztur uzticēšanās balsojums partijā.

"Pēc vēlēšanām jāizdara secinājumi, lai mēs ik reizi pēc vēlēšanām nesāktu domāt, ko tagad sacīt - vai esam uzvarējuši vai zaudējuši," viņš piebildis..

Pirms prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas Karbauskis paziņoja, ka zaļzemnieki atkāpsies no varas, ja Skvernelis neiekļūs otrajā kārtā un ja partija neuzvarēs EP vēlēšanās.

17.maijā zaļzemnieku padome balsoja par palikšanu pie varas un apliecināja uzticēšanos Skvernelim. Jautājumu par uzticēšanos Karbauskim tobrīd tika nolemts pārcelt uz nākamo sēdi pēc EP vēlēšanām. Tajās šī partija palika trešajā vietā aiz tēvzemiešiem un sociāldemokrātiem, tomēr ieguva divus mandātus līdzšinējā viena mandāta vietā, un naktī pēc vēlēšanām Karbauskis izteicās, ka ar rezultātiem nav apmierināts.

Trešdien viņš paziņoja, ka jautājums par to, vai viņam pašam kā partijas vadītājam nebūtu vajadzīgs uzticēšanās balsojums saistībā ar neviennozīmīgi vērtētajiem vēlēšanu rezultātiem, tiks lemts partijas padomes sēdē tuvāko nedēļu laikā, tomēr vienlaikus pauda šaubas, vai tas izrādīšoties vajadzīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu