Pentagona šefs noliedz Makeina vārda aizklāšanu uz kuģa (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltā nama pārstāvji lūguši ASV armijas amatpersonām gādāt, lai ASV prezidenta Donalda Trampa valsts vizītes Japānā pasākumu laikā nebūtu redzams militārais kuģis, kas nosaukts par godu mirušajam ASV senatoram Džonam Makeinam, vēstīja laikraksts "Wall Street Journal" (WSJ). Tomēr ASV aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Patriks Šenahans ceturtdien noliedzis, ka šādi plāni būtu bijuši.

(Papildināta ziņa.)

ASV Jūras spēku kuģis "John S. McCain" nosaukts par godu pērn mirušajam senatoram un Vjetnamas kara veterānam, kā arī viņa tēvam un vectēvam, kuru vārds arī bija Džons Makeins un kuri dienēja ASV armijā. Makeins bija viens no lielākajiem Trampa pretiniekiem Republikāņu partijā.

ASV Jūras spēku komandcentra pārstāvis, atsaucoties uz elektroniskā pasta vēstuli par gatavošanos Trampa otrdienas runai uz kuģa "Wasp", devis rīkojumu, ka "John S. McCain" "nedrīkst būt redzeslokā".

"Wasp" ir pietauvots ASV Jūras spēku bāzē Jokosukā līdzās "John S. McCain", kurš tiek remontēts pēc 2017.gada avārijas.

ASV amatpersonas, tostarp aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Patriks Šenahans, apstiprinājušas pasākumus, lai prezidenta vizītes laikā tiktu aizsegts kuģa nosaukums, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēstīja WSJ.

Tomēr pats Šenahans šīs ziņas noliedzis. "Nekad neesmu pilnvarojis un nekad neesmu apstiprinājis nekādas darbības saistībā ar to kuģi," viņš teica.

Lidojuma no Džakartas uz Singapūru laikā Šenahans žurnālistiem sacīja, ka "nekad ar necieņu neizturētos pret tāda dižena amerikāņu patriota, kāds bija Džons Makeins, piemiņu" un "nekad neizrādītu necieņu jaunajiem vīriešiem un sievietēm, kas dienē uz šī kuģa".

Viņš esot lūdzis štāba priekšniekam "izpētīt šo jautājumu". "Armijai ir jādara savs darbs, un tās darbs ir nejaukties politikā," uzsvēra ministra pienākumu izpildītājs.

"Tramps ir bērns, kuru vienmēr apdraudēs mana tēva apbrīnojamās dzīves diženums," WSJ informāciju komentēja Makeina meita Megana.

"Mani ļoti kritizē par to, cik daudz es runāju par savu tēti, bet deviņus mēnešus pēc nāves Tramps neļaus viņam dusēt mierā. Tādēļ man viņš ir jāaizstāv," mikroemuāru vietnē "Twitter" rakstīja Makeina, kas ir viena no populārā sarunu šova "The View" vadītājām.

Savukārt Tramps "Twitter" rakstīja: "Nesenās vizītes laikā Japānā man nebija nekādas informācijas saistībā ar Jūras spēku kuģi "John S McCain."

Pēc smagas cīņas ar vēzi Makeins nomira pērn 25.augustā - četras dienas pirms savas 82. dzimšanas dienas. Slimības laikā viņš detalizēti bija izplānojis savas bēres, cita starpā paužot vēlmi, lai uz tām neierodas Tramps.

Abiem politiķiem bija lielas domstarpības, bet visskaļākais skandāls saistāms ar Trampa izteikumiem, ka, viņaprāt, kara varonis ir tas, kurš netiek sagūstīts.

Makeins vairāk nekā piecus gadus pavadīja gūstā Vjetnamā, tika spīdzināts, bet nepiekrita atbrīvošanai, pirms brīvībā netiek izlaisti citi viņa cīņu biedri. Savukārt Tramps vairākkārt izvairījies no dienesta, izmantojot, iespējams, viltotas veselības izziņas.

Tāpat Trampu saērcināja Makeina rīcība, kad viņš, jau būdams smagi slims, ieradās uz Senāta sēdi un nobalsoja pret iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas izstrādātā veselības aprūpes finansēšanas plāna atcelšanu. Makeina balss bija izšķirošā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu