Lietuvas Ārlietu ministrijā atklāta Džona Makeina zāle (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
 Džons Makeins
Džons Makeins Foto: Evija Trifanova/LETA

Lietuvas Ārlietu ministrijā šodien atklāta zāle, kas nosaukta par godu mūžībā aizgājušajam ASV senatoram Džonam Makeinam.

"ASV senatoru Makeinu mēs atceramies kā Lietuvas draugu, kurš mūs atbalstīja gan grūtajos padomju okupācijas laikos, iestādamies par okupācijas neatzīšanas politiku, gan brīvības cīņās, gan palīdzot saliedēt politisko un praktisko atbalstu, stiprinot mūsu valsts atgriešanos rietumvalstu saimē," zāles atklāšanā uzsvēris Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

"Viņš nekad nestāvēja malā klusēdams. Iestāšanās par principiem un vērtībām šo cilvēku izcēla citu vidū. Viņu pazina visā pasaulē, bet tikai pēc viņa aiziešanas saprotam, ko esam zaudējuši," piebildis ministrs. "Mums jāturpina kopt viņa mantojumu un tās vērtības, par kurām viņš cīnījies visu savu mūžu."

Kā norādījis pirmais atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis, Makeins "iemiesoja Eiropas un Amerikas vienību patiesības, demokrātijas un cilvēka cieņas vārdā" un piederēja pie tiem politiķiem, kuri centās nepieļaut šķelšanos starp Eiropu un Ameriku "tukšas un bezjēdzīgas varas dēļ".

"Lai turētos tam pretī, nepieciešami šādi cilvēki. Mēs skatīsimies un meklēsim, no kurienes viņi varētu nākt," viņš sacījis.

Bijušais Lietuvas prezidents Valds Adamkus savukārt atcerējās, ka viņam reti nācies sastapt cilvēku ar tik stingriem principiem.

Atklāšanas pasākumā skatāma arī izstāde ar fotogrāfijām no Makeina vizītes Lietuvā un tikšanās ar Lietuvas delegācijām.

ASV republikāņu senators no Arizonas štata Makeins bija viens no aktīvākajiem Baltijas valstu dalības NATO atbalstītājiem un aktīvi iestājās par ASV karavīru nosūtīšanu uz reģionu.

Pēc smagas cīņas ar vēzi Makeins nomira pērn 25.augustā - četras dienas pirms savas 82.dzimšanas dienas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu