Lietuvas topošā koalīcija vienojas paturēt pašreizējo premjeru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis Foto: EPA/AFI

Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības, Sociāldemokrātu darba partijas un partijas "Kārtība un taisnīgums" parakstītajā memorandā par valdošās koalīcijas izveidi paredzēts, ka premjera amatā paliks zaļzemnieku deleģētais līdzšinējais valdības vadītājs Sauļus Skvernelis, bet Seima spīkera amats tiks atdots Sociāldemokrātu darba partijai, ziņu aģentūrai BNS ceturtdien apliecinājis zaļzemnieku līderis Ramūns Karbauskis

Pašreizējais Lietuvas parlamenta spīkers Viktors Pranckietis, kurš pārstāv zaļzemniekus, iepriekš pauda neizpratni, ka sarunās par jaunas koalīcijas veidošanu paredzēts dalīt arī viņa amatu. Viņš norādīja, ka saskaņā ar Seima statūtiem parlamenta vadītājs tiek ievēlēts uz četru gadu pilnvaru termiņu un var tikt atcelts vienīgi tad, ja viņam izteikta neuzticība.

Pranckietis arī uzsvēra, ka pats atkāpties nedomā.

Kā vēlāk izteicies Karbauskis, spīkers "uzvedas neadekvāti", cenšoties aizstāvēt savas tiesības palikt amatā. "Katram sevi cienošam politiķim jāsaprot, ka viņš nav iecelts amatā uz mūžīgiem laikiem, bet tikmēr, kamēr ir spēkā koalīcijas vienošanās," paziņojis politiķis.

Pēc viņa teiktā, ja Pranckietis domā, ka viņam izdosies saglabāt amatu, viņš "kļūs smieklīgs ikvienam, kas, kaut cik interesējas par politiku". "Mēģināsim iztēloties, kā tas izskatīsies. Viņš nekādā ziņā nepārstāvētu koalīciju. Tas būtu spīkers, kas pārstāv pats sevi," pavēstījis zaļzemnieku līderis.

Viņš nav nedz apstiprinājis, nedz noliedzis pieņēmumus, ka spīkera amats paredzēts Lietuvas Sociāldemokrātu darba partijas vadītājam Ģediminam Ķirķilam.

Tikmēr bijušais zaļzemnieku partijas deputāts Povils Urbšis uzskata, ka viens no jauno koalīcijas sarunu mērķiem ir Karbauska vēlme "nokārtot personiskos rēķinus ar Pranckieti", jo Seima gaiteņos runas par iespējamo spīkera nomaiņu klīdušas jau labu laiku.

Kā ziņots, līdzšinējo valdošo koalīciju veidoja zaļzemnieku un Lietuvas Sociāldemokrātu darba partijas parlamenta frakcijas, bet pērn septembrī tās noslēdza arī sadarbības līgumu ar "Kārtība un taisnīgums" frakciju. Seima balsojumos šīs trīs partijas nereti atbalstījuši arī "Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas-Kristīgo ģimeņu savienības" frakcijas deputāti.

Trešdien Sociāldemokrātu darba partija un "Kārtība un taisnīgums" paziņoja, ka aptur sadarbības vienošanos ar zaļzemniekiem, lai sarunas sāktu "no baltas lapas", savukārt Karbauskis izteicās, ka tas nozīmē "jaunas iespējamās koalīcijas veidošanas sākumu".

Ceturtdien Skvernelis pavēstīja, ka triju partiju līderi parakstījuši memorandu par jaunas valdošās koalīcijas izveidi un piektdien gaida pievienojamies arī ceturto partiju - "Lietuvas poļu vēlēšanu akciju-Kristīgo ģimeņu savienību".

Ķirķils savukārt pastāstīja, ka viņa partija jaunajā koalīcijā pretendētu uz trim ministru portfeļiem, bet partijas "Kārtība un taisnīgums" vadītājs Remiģijs Žemaitaitis izteicās, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks gribētu divus ministru portfeļus.

Ja četras minētās partijas izveidotu valdošo koalīciju, tad Lietuvas parlamentā, kurā ir pavisam 141 deputāts, tās kopumā kontrolētu 77 mandātus.

Vēl maija sākumā zaļzemnieki pieļāva iespēju aiziet no valdošās koalīcijas, ja partijai neveiksies valsts prezidenta un EP vēlēšanās, tomēr vēlāk paziņoja, ka paliks pie varas un centīsies paplašināt pašreizējo koalīciju, pieaicinot tajā arī "Lietuvas poļu vēlēšanu akciju-Kristīgo ģimeņu savienību" un partiju "Kārtība un taisnīgums".

Laikraksta "Lietuvos rytas" apskatnieks Tads Ignatavičs jaunās koalīcijas veidošanu skaidrojis ar Karbauska vēlmi demonstrēt, ka viņš joprojām kontrolē situāciju, neraugoties uz neveiksmi aizvadītajās prezidenta vēlēšanās, kurās zaļzemnieku atbalstītais Skvernelis neiekļuva otrajā kārtā.

Arī Urbšis skeptiski izteicies par iniciatīvu sākt pilnīgi jaunas koalīcijas veidošanu. "No politiskā viedokļa nav saprotams, kam vajadzīga šī "baltā lapa", jo būtībā jau koalīcijas partneri nemainās. "Baltās lapas" formāts tikai pavēris partneriem iespējas celt savu prasību latiņu augstāk, ko viņi maksimāli izmantos, un nav nejaušība, ka šai procesā vienlaikus tiek risināts Karbauskim tik vēlamais jautājums par Pranckieša aiziešanu no spīkera amata," spriedis bijušais zaļzemnieku deputāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu