Kolumbijā atbrīvo bijušo FARC līderi, kura izdošanu prasa ASV (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: CHRISTIAN ESCOBAR MORA / EFE

Atbilstoši Kolumbijas Augstākās tiesas lēmumam ceturtdien no apcietinājuma atbrīvots bijušais komunistu teroristiskā grupējuma "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC) komandieris, kurš apsūdzēts narkotiku kontrabandā uz Amerikas Savienotajām Valstīm.

ASV, kas vēlējās bijušā partizānu līdera Suksesa Ernandesa, kurš pazīstams arī kā "Hesus Santričs", izdošanu, pauda nožēlu par viņa atbrīvošanu.

Ernandesa advokāts Gustavo Galjado žurnālistiem sacīja, ka 2018.gada aprīlī apcietinātais bijušais FARC komandieris devies prom no Kolumbijas ģenerālprokuratūras galvenās mītnes.

Kolumbijas Augstākā tiesa trešdien deva rīkojumu nekavējoties atbrīvot Ernandesu, jo viņu kā Kongresa deputātu aizsargājot sākotnējā tiesiskā imunitāte.

Par Kolumbijas parlamenta apakašpalātas deputātu Ernandess, kurš palīdzēja 2016.gada miera sarunās starp FARC un valdību, kļuva saskaņā ar miera līgumu, kas paredz, ka partizānu grupējums kļūst pat politisku partiju.

Pirms viņš deva deputāta zvērestu, viņu aizturēja saistībā ar ASV pieprasīto izdošanu.

Bijušais FARC līderis savu vainu noliedz, uzstājot, ka apsūdzības ir ASV un Kolumbijas prokuratūras safabricētas.

ASV Valsts departamenta preses dienestā pauda nožēlu par tādu Kolumbijas Augstākās tiesas lēmumu, kuru gan "ASV ciena", lai gan tas neietekmējot izdošanas orderi.

Īpašais miera tribunāls (JEP), kas tika izveidots saskaņā ar 2016.gadā noslēgto miera līgumu starp valdību un FARC bijušo kaujinieku tiesāšanai, šomēnes deva rīkojumu atbrīvot 52 gadus veco Ernandesu.

Tomēr saistībā ar jaunām ASV apsūdzībām par kokaīna kontrabandu, viņu atkārtoti aizturēja, kad viņš devās prom no cietuma.

Kolumbijas ģenerālprokurors Nelsons Umberto Martiness paziņoja, ka viņa sirdsapziņa un ticība likuma varai liedz viņam atbalstīt JEP lēmumu, tādēļ viņš atkāpjas no amata.

Kolumbijas prezidents Ivans Duke paziņoja, ka atbalsta ģenerālprokurora biroja lēmumu apstrīdēt JEP rīkojumu atbrīvot Ernandesu. Viņš ir apliecinājis apņēmību izdot Ernandesu ASV.

Pēc miera līguma, ar kuru tika izbeigta pusgadsimtu ilgā FARC bruņotā pretestība valdībai, grupējums pārtapa politiskā partijā, nomainot nosaukumu, bet saglabājot līdzšinējo akronīmu.

Valstī valda dziļa nevienprātība par miera līgumu pusgadsimtu ilgušā bruņotā konflikta izbeigšanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu