Augsne appelējusi - ko nu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Telpaugi ir lielisks dekors, kas papildinās jebkura mājokļa interjeru, tomēr tie prasa zināmas rūpes un prasmes ar tiem apieties. Reizēm telpaugu kopšana var beigties ar neveiksmi - tie vai nu izkalst, vai tieši pretēji - rodas puve uz augsnes. Lūk, kā rīkoties, ja telpaugu podā uz augsnes ir uzmetusies sēnīte.  

Balta pelējuma sēne, kas uzmetusies uz augsnes, parasti ir saprofītu sēne, kas nav kaitīga pašam augam, tomēr tas ir signāls, ka kaut kas nav kārtībā ar augsni. Pelējums visbiežāk ir indikators tādām problēmām kā pārlaistīšana, neveiksmīga notekas sistēma vai veca augsne, kuras organiskajiem komponentiem pūstot, rodas pelējums. Saprofītu sēni uz augsnes var atstāt, taču, ja kāds no mājiniekiem cieš no alerģijām vai astmas vai arī sēne vizuāli traucē, no tās var samērā vienkārši atbrīvoties. 

Nomaini augsni un podu

Visbiežāk pie augsnes pūšanas vainīga ir pārlaistīšana un pārlieks mitrums, kas savukārt veido labvēlīgu vidi pelējuma sēnītei. Lai likvidētu pelējumu, nāksies vien nomainīt augsni un podu - pelējums liecina, ka esošais pods nespēj kvalitatīvi novadīt mitrumu. Ja poda vai augsnes nomaiņa tuvākajā laikā nav iespējama, ar karoti noņem pelējumu ar priekšnoteikumu, ka pelējums nav aizceļojis dziļākā slānī, - dziļš pelējums var rezultēties sakņu puvē.  

Foto: Unsplash

Ļauj augsnei izžūt

Kad noņem bojāto augsnes slāni, ļauj tai pažūt, līdz atkal to aplaisti. Ja augam ir nepieciešama konstanti mitra augsne, nogaidi, kamēr augsnes augšējais slānis  viena vai divu centimetru dziļumā ir nedaudz apžuvis, pirms laisti augu. Turpini laistīt augu tā, lai augsnes augšējais slānis paspētu apžūt. 

Foto: Unsplash

Pievieno dabiskus pretsēnīšu līdzekļus

Ar pelējumu ir iespējams cīnīties ar ķīmiskiem līdzekļiem, proti, iznīcināt sēnīti ar pretsēnīšu līdzekļiem. Ja augsne ir tikai nedaudz appelējusi, pelējuma vietas vari mazliet aplaistīt ar degvīnu, tāpat noderēs ābolu etiķis. Plašākam pelējumam - apber augsni ar dzeramo sodu vai kanēli, kas darbojas kā dabisks pretsēnīšu līdzeklis. Šie produkti aptur sēnītes izplatību un rada tai nelabvēlīgu augšanas vidi, bet nekaitē pašam augam.  

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu