Ķīpsalas izstādē mācīs, kā kļūt par četrkājainu džentlmeni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jau 8. un 9. jūnijā izstādē “Latvijas uzvarētājs 2019” Ķīpsalā līdzās suņu un kaķu skaistumkonkursiem apmeklētājiem būs iespēja vērot dažādus suņu paklausības un sporta paraugdemonstrējumus, kā arī uzklausīt kinologu un suņu treneru padomus mīluļa audzināšanā.

Vienmēr ir patīkami un droši, ja tev līdzās ir labi audzināts suns, neatkarīgi no tā, vai suns piedalās izstādēs vai vienkārši ir ģimenes mīlulis. Taču kā tādu suni izaudzināt un kas labi audzinātam džentlmenim jāmāk? Kā uzvesties un audzināt suni, skaidro kinoloģe ar 20 gadu stāžu, Latvijas Kinoloģiskās federācijas mācību komisijas vadītāja Inguna Tihomirova. 

“Pirmās iemaņas kucēns apgūst uzreiz, līdzko viņš ierodas jūsu mājās, bet suņu skolā labas manieres var mācīties jau no četriem mēnešiem.

Taču mācīties nekad nav par vēlu arī suņiem, jo jebkurā vecumā sākta apmācība vai socializācija padara suņa dzīvi interesantāku un piepildītāku. Un tā arī pagarina mūžu, jo tieši garlaicība ir tā, kas nogalina. Turklāt atcerieties, ka, izvedot suni sabiedrībā, saimnieks uzņemas atbildību par savu dzīvnieku,” norāda I. Tihomirova.

Foto: Publicitātes foto

Neatkarīgi no šķirnes jebkuram sunim var iemācīt komandas.

 Tiesa, vieglāk apmācība padosies tā saucamajām darba šķirnēm – vācu aitusuņiem, rotveileriem, dobermaņiem, rīzenšnauceriem, bokseriem, beļģu aitusuņiem un retrīveriem.

Taču pats būtiskākais – saimnieka prasme, izvirzītais mērķis un pacietība. Lūk, dažas prasmes, kas jāzina četrkājainajiem džentlmeņiem!

Lai neķertu vārnas

Lai četrkājainais draugs, sevišķi, ja tas augumā padevies brangāks, pastaigā nevilktu saimnieku, bet gan otrādi – nāktu, kad to sauc, vai neķertu vārnas, ir jāmāca komanda ”blakus”. Tas nozīmē, ja saimnieks stāv – suns sēž, ja saimnieks iet – tas iet blakus. Turklāt suņa pavada nav nostiepta.

Foto: Publicitātes foto

Vissvarīgākā komanda

Lai arī cik interesanti būtu draudzēties ar citu suni, ostīt svaigi iezīmētu stabu, uzlasīt zemē nomestu gardumu, skanot komandai “šurp” vai “pie manis”, suns burtiski lido pie sava saimnieka un nosēžas pie viņa kreisās kājas. Iespējams, šī ir vissvarīgākā komanda, kas sunim jāapgūst!

Galantas manieres

Lai ar suni droši varētu doties pastaigās, pārbraucienos un apmeklēt sabiedriskas vietas, sunim ir jābūt socializētam. Tas nozīmē, ka suns ar interesi vēro, ko dara citi ciltsbrāļi, taču neaprej viņus un neraujas pie tiem. To arī neuztrauc garām braucošas automašīnas, riteņbraucēji un bērni, kas spēlē bumbu.

Vajadzības gadījumā četrkājainais džentlmenis māk arī iekāpt autobusā, mašīnā vai vilcienā; suns, netraucējot apkārtējiem, mazās, slēgtās telpās māk gaidīt un nepieprasīt uzmanību.

Atcerieties, labi audzināts suns laipnam svešiniekam nelēks virsū, nerūks un neries, vien vēlīgi pavicinās ar asti, paliekot pie saimnieka kājas.

Foto: Publicitātes foto

Dabiskās vajadzības pēc komandas

Vai tas var būt? Izrādās, labi audzinātam četrkājainajam džentlmenim, izejot ārpus savas teritorijas, ir jāzina, ka atzīmēties svešā vietā, īpaši telpās, nav pieklājīgi. Turklāt sunim nokārtot savas dabiskās vajadzības saimnieka norādītajā vietā ir ērti gan saimniekam, gan pieņemami apkārtējiem.

Ko atcerēties saimniekiem

Lai sunim nebūtu grūti izpildīt augstāk minēto, atceries – lai kurp jūs dotos, vienmēr līdzi ir jābūt ūdenim, ko padzerties, maisiņiem, lai savāktu aiz sava mīluļa, un kārumiem, lai to paslavētu par labu uzvedību.

Un neaizmirsti paņemt līdzi derīgu lolojumdzīvnieka pasi!

Foto: Publicitātes foto

Šīs ir tikai dažas pamatlietas, kas ir jāmāk jebkuram sunim. Ja vēlies aprunāties ar pieredzējušiem suņu treneriem, izvēlēties piemērotāko skolu savas mīlulim vai vērot četrkājaino gudrinieku trikus un paraugdemonstrējumus – dodies uz izstādi “Latvijas uzvarētājs 2019” Ķīpsalā! Būs arī suņu un kaķu šķirņu skaistumkonkursi, kaķu šovi, cirka priekšnesumi un izdevīga iepirkšanās zoopreču ekspozīcijā. Programmu skati te!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu