TDSC pieļāvis kļūdu VDK kartotēkas pieņemšanas - nodošanas aktā (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv".
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv". Foto: Paula Čurkste/LETA

Nododot Latvijas Nacionālajam arhīvam bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu kartotēkas, Satversmes aizsardzības biroja (SAB) Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) darbinieki dokumentu pieņemšanas-nodošanas aktā pieļāvuši "matemātisku kļūdu", atsaucoties uz dienesta pārbaudē secināto, trešdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Aprīļa beigās nododot "čekas maisus" arhīvam, SAB darbinieki pieņemšanas-nodošanas aktā norādīja, ka alfabētiskajā kartotēkā jābūt 9723 kartītēm. Arhīvs kartītes pārskaitīja divas reizes, bet to skaits bija krietni mazāks.

"Ir konstatēta atšķirība ar alfabētisko kartotēku. Mēs esam pieprasījuši salīdzināšanai vēl vienu reizi datus no TSDC, kas solīja pārskatīt savus iesniegtos dokumentus, cik tie ir precīzi un vai darbinieki nav kļūdījušies," raidījumam skaidrojusi Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža.

Arhīva veiktās pārbaudes liecina, ka alfabētiskajā kartotēkā ir 7320 kartītes ar aģentu vārdiem un uzvārdiem un 2057 šķirkļi, uz kuriem veiktas kādas atzīmes. Tātad atšķirība no SAB norādītā skaita mērāma vismaz simtos vai pat tūkstošos kartīšu, vēstīja raidījums.

SAB par nesakritību sāka dienesta pārbaudi, kurā atklāja, ka dokumentu pieņemšanas - nodošanas aktā TSDC norādījis kļūdainu kartīšu skaitu.

"Tā ir bijusi matemātiska kļūda aprēķinos, šos aprēķinus ir veicis TSDC, kurš savu kļūdu arī ir atzinis un šos skaitļus precizēs dokumentā. Šajā aktā ir norādīti neprecīzi skaitļi, līdz ar to fiziski nodotās kartītes nesakrīt ar dokumentā norādītajām," raidījumam skaidrojusi SAB pārstāve Iveta Maura.

Darbiniekam, kas kļūdu pieļāva, sods par to nedraud, taču SAB direktors ar viņu veicis pārrunas.

Pārskaitot citas kartotēkas, neatbilstības nav konstatētas. Tomēr publiski jau kopš 90.gadiem izskanējušas dažādas versijas par to, cik tad īsti kartīšu pastāv.

Arhīva direktore dažādos skaitļus pamato ar atšķirīgajām skaitīšanas metodēm. "Cilvēki ir dažādi skaitījuši. Vienā gadījumā ir pieskaitītas visas kartotēkas, kas ir vienā kastē, un tās nav dalītas pa kartotēkām, viens ir skaitījis tikai uzvārdu kartiņas, cits ir skaitījis kopā ar visiem šķirkļiem, cits vēl ir pieskaitījis arī tukšās kartiņas," raidījumam skaidrojusi Sprūdža.

Jau ziņots, ka SAB maijā sāka dienesta pārbaudi par dažādos avotos minēto atšķirīgo Valsts drošības komitejas (VDK) alfabētiskajā kartotēkā esošo kartiņu skaitu un tā neatbilstības iemeslu. Kartotēkas apjoma atšķirības bija izpētījis žurnāls "Ir".

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu