Ziņojums: ES kokaīns konfiscēts rekordlielā daudzumā, vienlaikus pieaug izaicinājumi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas likumsargi kokaīnu aizpērn konfiscējuši rekordlielā daudzumā, teikts ceturtdien publicētajā Eiropas Savienības (ES) narkotiku uzraudzības centra ziņojumā, tā autoriem sintētisko narkotiku pieejamību un tīmekļa izmantošanu narkotiku tirdzniecībā minot galveno izaicinājumu vidū.

Narkotiku tirdzniecībā nozīmīgākiem kļūstot sociālajiem medijiem, tumšajam tīmeklim un "telefona izsaukumu centriem", kas dīleriem ļauj ātri piegādāt lietotājiem tīmeklī pasūtītās narkotikas, radies potenciāls narkotiku tirdzniecības "uberizācijai", teikts pētījumā.

"Izaicinājumi, ar kuriem mēs sastopamies narkotiku jomā, kļūst lielāki," sacīja Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) vadītājs Aleksis Gosdēls.

Manāmas pazīmes, ka jau pazīstamās augu izcelsmes narkotikas, tādas kā kokaīns, kļūst arvien pieejamākas, un tas pats attiecas arī uz sintētiskajām narkotikām, turklāt "narkotiku ražošana Eiropā kļūst arvien nozīmīgāka", viņš piebilda.

2017.gadā ES dalībvalstīs konfiscēts rekorddaudz kokaīna - 140 tonnas, teikts EMCDDA ziņojumā. ES vidējā mazumtirdzniecības cena bijusi no 55 līdz 82 eiro par gramu.

Lielākais kokaīna daudzums konfiscēts Beļģijā un Spānijā, attiecīgi 45 un 41 tonna.

Narkotiku pārvadāšana kuģu konteineros ir viens no lielākajiem izaicinājumiem, norāda ziņojuma autori.

Tirdzniecība internetā, izmantojot "sociālos medijos, tumšā tīmekļa tirdzniecības vietas, kā arī lietā liekot šifrēšanas tehnikas", kļūst par arvien lielāku problēmu, teikts ziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu