Kā karstumu pārcieš Rīgas Zoo baltais lācis un ziemeļbriedis?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Īsti vasarīgo karstumu Rīgas zooloģiskajā dārzā ar prieku izbauda silto zemju dzīvnieki – lauva, nīlzirgs, žirafe, zebras, Galapagu bruņurupuči un citi. 30 grādu karstumā nelielu diskomfortu izjūt roņi, par ko liecina apetītes samazināšanās. Savukārt 30 gadus vecais leduslācis karstumu piedzīvo ne pirmo reizi, tāpēc laiski šņākuļo ēnā. Karstā laikā dzīvnieki ir aktīvi no rītiem un vakaros, kad ir vēss, bet pa dienu atpūšas.

Tropiskajos laika apstākļos vislabāk jūtas dienvidzemju dzīvnieki, piemēram, lauva, stāsta Rīgas Zoo runasvīrs Māris Lielkalns. Tomēr tas nenozīmē, ka lauva uzturas svelmē. Zvēru “karalis” gluži kā ziemeļu dzīvnieki izvēlas paēnu.

“Ne pārāk liels karstums, ne aukstums dzīvniekiem nepatīk,” paskaidro Lielkalns. Tāpēc zoodārzā voljēri veidoti tā, lai dzīvnieki labi justos visos laika apstākļos.

Tajos ir ēnainas vietas un dažādi baseini – dažiem dzīvniekiem patīk sekli, citiem dziļāki. Dzīvniekiem jebkurā brīdī ir iespēja padzerties, un tas atvieglo “vasarošanu”.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Lielkalns saka, ka viens no dzīvniekiem, kas ir “tikpat kā sagatavojies vasarai”, ir kamielis. Dzīvnieki ir tikpat kā nometuši biezo ziemas kažoku un tagad izskatās pliki.

Galapagu bruņurupuči Trīna un Čelsija atrodas āra voljerā un bauda saules starus. Uz “vasarnīcu” pārcēlušies kalitriksi – nelieli pērtiķi, degunragputni un papagaiļi.

Pie saltāka klimata radušie divi vecie roņi karstumā tik labi nejūtas, tāpēc dzīvniekiem mazinājusies apetīte un piemeties “liels slinkums”. Turpretim mazie ronēni plunčājas baseinos, par karstumu nebēdājot.

Foto: Edijs Pālens/LETA

No ēnas neiziet arī ziemeļbriedis. Lielkalns skaidro, ka zoodārza teritorijā svelme nav jūtama, jo no Ķīšezera vējš atpūs veldzējošu gaisu, bet koku paēnā ikviens var justies omulīgi.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Foto: Kā karsto laiku pārcieš Rīgas zoodārza iemītnieki

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu