Kāpēc drudža laikā mums rādās dīvaini un baisi sapņi?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: unsplash.com

Gandrīz katrs no mums ir piedzīvojis augstu ķermeņa temperatūru un blaknes, kas rodas tās dēļ, – no noguruma un ķermeņa sāpēm līdz karstuma un aukstuma viļņiem. Ļoti bieži drudža laikā cilvēks piedzīvo spilgtus un dīvainus sapņus, kas kā pilnmetrāžas filmas rādās miegā. Lai arī zinātniskajā literatūrā šis fenomens ir maz pētīts, tomēr zinātniekiem ir teorijas, kāpēc tā notiek.

Mazā pētījumā, kas tika veikts 2013. gadā, cilvēkiem tika jautāts par piedzīvotajiem drudža simptomiem. Vairāki indivīdi pieminēja dīvainus sapņus. Viena persona minēja, ka drudža laikā redz vienu un to pašu sapni. Cits savukārt stāstīja, ka sapņi drudža laikā variē starp patīkamiem un šaušalīgiem.

2016. gada pētījumā tika dokumentēti sapņu veidi, kas piemeklējuši cilvēkus drudža laikā, un vēlāk salīdzināti ar sapņiem, kas tiem rādījušies pie pilnas veselības.

“Drudža sapņi jeb murgi ir daudz dīvaināki un negatīvāki nekā parastie sapņi. Turklāt murgos norisinās mazāka sociālā mijiedarbība,” komentēja viens no pētījuma autoriem Mihails Šrēdls.

Kā rakstīts izdevumā "Time", pētījumā noskaidrots, ka aptuveni 94% cilvēku, kuri ir piedzīvojuši drudža murgus, tos apraksta kā negatīvus. Tie tiek raksturoti arī kā emocionāli ļoti spēcīgi. Cilvēki, bieži stāsta, ka murgos redzējuši dažādus radījumus ar nedabiski lielām rokām un kājām, milzīgus insektus un tumsu lēnām pārņemam visu apkārtni.

Kāpēc drudzis izraisa tik dīvainus un spilgtus sapņus? Paaugstināta temperatūra smadzenēs var izjaukt normālos kognitīvos procesus. Ideja ir tāda, ka smadzenes nespēj labi darboties drudža laikā. Tā rezultātā rodas dažādi neparasti un nepatīkami sapņi.

Miega pētnieki ir noskaidrojuši, ka lielākā sapņošanas daļa norisinās ātro acu kustību jeb REM miega laikā, kas ir viena no miega cikla fāzēm.

“REM ir nozīmīgs temperatūras kontrolē, bet drudzis šo miega fāzi nomāc, kas izmaina cilvēka sapņus,” skaidroja miega pētnieks Alans Hobsons.

Zinātnieki arī uzsver, ka drudža murgos bieži vien rādās ar slimības simptomiem saistītas lietas. Daži pētījumā iesaistītie cilvēki stāstīja, ka murgos redzējuši degošus mākoņus un kūstošas statujas, ko pētnieki saista ar temperatūras pieauguma apzināšanos.

Zināms arī, ka sapņos bieži vien mēs redzam savas ikdienas notikumu interpretācijas, tāpēc nav brīnums, ka pēc dienas, kas pavadīta mājās, cīnoties ar drudža simptomiem, sapņi ir negatīvi un drūmi.

Savukārt pašu sapņu nozīme un jēga joprojām ir mistērija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu