Rīgas zoodārzā atklās divu invazīvu sugu ekspozīcijas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

19.jūnijā plkst.12 Rīgas zooloģiskajā dārzā tiks atklātas divas jaunas ekspozīcijas, kuru iemītnieki ir Latvijas dabas jaunatnācēji, - Latvijas zivju un bezmugurkaulnieku ekspozīcija Akvārija ēkā, kā arī zeltaino šakāļu mītne, informēja zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Lielkalns informēja, ka teju ik gadu tiek saņemtas ziņas par kādu jaunu invazīvu dzīvnieku sugu, kas noķerta vai redzēta Latvijas mežos, pļavās vai ūdeņos. "Ne katrs zina, ka vēl salīdzinoši nesen Latvijā nevarēja sastapt ne paugurknābja gulbjus, ne jūraskraukļus un pat baltais stārķis un pelēkais zaķis zināmā mērā uzskatāmi par ienācējiem mūsu dabā," pauž eksperts.

Ar Valsts zivju fonda atbalstu paplašinātajā Akvārija ēkā tiks izmitināts Bolderājā noķerts Ķīnas cimdiņkrabis, Vidzemē sagūstīti Amerikas signālvēži un dzeloņvaigu vēži, kā arī no Latgales atceļojušie Amūras rotani.

Kā norāda Lielkalns, katram no šiem dzīvniekiem ceļš uz Latviju bijis atšķirīgs - krabji atkuģojuši ar kuģu balasta ūdeņiem, vēžus cilvēki salaiduši ezeros cerībā uz brangu lomu, bet rotanus Daugavpils apkaimes karjerā, iespējams, izlaidis kāds akvārija īpašnieks, kuram mazkustīgās zivteles vienkārši apnikušas.

Arī zoodārza akvārija līdzšinējā ekspozīcija ir kļuvusi krietni "latviskāka" un eksotiskās svešzemju zivis daudzviet nomainījuši mūsu ūdeņu sapali, spidiļķi, līņi, asari un zuši. "Ņemot vērā sugas nosaukumā salasāmo saistību ar zoodārza augstāko vadību, īpaša vieta komfortablā ūdenstilpē ierādīta paprāvai līdakai, kura tā vien gaida ekspozīcijas atklāšanas svētku maltīti - divas ekoloģiski nevainojamas karūsas," joko Lielkalns.

Pēc viņa teiktā, jau vairākus gadus par pilntiesīgu Latvijas dzīvnieku var uzskatīt arī no dienvidiem ienākušo zeltaino šakāli. Seši šīs sugas pārstāvji ir arī Rīgas zoodārzā - atceļojuši no Bergenas zoodārza Holandē.

Lai gan ir veikta mītnes žoga nomaiņa un jauna skatu laukuma būvniecība, šakāļi esot tik labi iejutušies plašajā aplokā, ka par viņu klātbūtni liecina vien ik dienu pazudusī gaļa un kaudzītes no tā, kas paliek pāri pēc gaļas apēšanas.

"Zoodārza vadība gan cer, ka tik bezatbildīga attieksme pret tiešo pienākumu veikšanu nebūs mūžīga un dzīvnieki arī dienā izlīdīs no alas, lai Latvijas ļaudīm tomēr būtu iespēja apskatīt zeltainos šakāļus ne tikai uz informatīvā stenda pie ekspozīcijas skatu laukuma," ironizē Lielkalns.

Gaidot šo brīdi, zoodārzs pat ir gatavs izsludināt balvu - gada abonementu ģimenei tam apmeklētājam, kuram pirmajam izdosies nofilmēt vai nofotografēt zeltainos šakāļus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu