Kazahstānā protestu laikā tika aizturēti teju 4000 cilvēku

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kazahstānā policija aiztur vairākus desmitus protestētāju
Kazahstānā policija aiztur vairākus desmitus protestētāju Foto: Reuters/ScanPix

Kazahstānas iekšlietu ministrs Erlans Turgumbajevs sniedzis jaunus datus par šomēnes protestos prezidenta vēlēšanu laikā aizturēto cilvēku skaitu, atklājot, ka aizturēto skaits sasniedzis teju 4000.

Vietējie mediji atsaucas uz Turgumbajeva teikto, ka no tiem teju 700 piespriestas vairākas dienas administratīvā aresta.

Prezidenta vēlēšanu dienā 9.jūnijā un vairākas dienas pēc tam Kazahstānā notika vieni no plašākajiem opozīcijas protestiem pēdējos gados, policistiem demonstrācijas izdzenājot ar spēku. Iepriekš varasiestādes ziņoja, ka aizturēti mazāk nekā 1000 protestētāju.

Vēlēšanās, kurās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji konstatēja "acīmredzamus pamatbrīvību pārkāpumus", uzvarēja pašreizējais valsts galva Kasims Žomarts Tokajevs, kurš par prezidentu kļuva martā, kad no amata atkāpās pirmais un ilggadējais valsts vadītājs Nursultans Nazarbajevs. Viņš tiek uzskatīts par Nazarbajeva izraudzītu pēcteci. Lai leģitimizētu Tokajeva atrašanos prezidenta amatā, tika rīkotas ārkārtas vēlēšanas.

Nazarbajevs, kurš 1989.gadā kļuva par Kazahstānas  Komunistiskās partijas pirmo sekretāru, bija prezidents visus neatkarības gadus, līdz šogad 20.martā negaidīti atkāpās no amata un par prezidentu kļuva Tokajevs, kurš līdz tam bija parlamenta augšpalātas Senāta priekšsēdētājs. Tokajevs, kurš beidzis Maskavas Starptautisko attiecību institūtu, bijis arī ANO ģenerālsekretāra vietnieks, premjerministrs un ārlietu ministrs.

Tomēr galvenais noteicējs valstī joprojām ir 78 gadus vecais Nazarbajevs, kurš palicis Valsts drošības padomes vadītāja, Konstitucionālās padomes locekļa un valdošās partijas "Nur Otan" vadītāja amatos. 2010.gadā parlaments viņam piešķīra titulu "nācijas līderis". Tokajevs ir atzinis, ka svarīgākajos jautājumos konsultējas ar Nazarbajevu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu